Med denne vil de slaass om last paa kontinentet
BÅT MOT VEI: Sea-Cargo øker kapasiteten for å få mer last mellom Europa og Norge over på vei.
Nytt

Med denne vil de slåss om last på kontinentet

Transfighter blir bergensrederiet Sea-Cargos største fartøy noensinne.

Administrator
17.11.2016
Om bord kan det bergenske rederiet ta med seg trailere, containere og bulklast mellom Vestlandet og Europa.
– Det geniale med dette fartøyet er at det har løsninger for å kombinere alle typer last, sier administrerende direktør Ole Sævild i Sea-Cargo,
– Vi skal ikke bare fokusere på det ene eller det andre, men kombinere last for å få stordriftsfordeler.

Kjempe om last

Rederiet setter skipet inn i trafikk når det overleveres fra selger om to uker. Fra nyttår skal Transfighter gå i fast mønster for å kjempe om last.
– Selv om navnet er tilfeldig, passer det både godt med hvordan vi skal bruke skipet og hvilke navn vi historisk har i vår flåte.
Med sine 179 meter og 18.900 dødvekktonn blir det blant de største skipene i linjefart på Vestlandet.
– Dette er et utrolig stort skip. Det er nesten på grensen for å kunne brukes til kystseilas. Men vi har hatt behov for å øke kapasiteten vår.

Fartøyet er dobbelt så stort som Sea-Cargos største skip i dag. Transfighter øker kapasiteten både innen last som kan kjøres rett om bord, linjetrafikk og container. Dette er rederiets første trinn i en flåtefornyelse.
På sikt kan det ifølge Sævild også bli aktuelt å bygge om det konvensjonelle fartøyet med mer miljøvennlig fremdriftssystem.

Direktelinjer

Sammen med sine største industrikunder har rederiet utviklet et nytt rutesystem med nye direktelinjer mellom Norge og Europa.
Mye av lasten vil gå via Rotterdam.
Sea-Cargo avviklet terminalen i Amsterdam og med 55.000 kvadratmeter lagringplass i Rotterdam.
– Det er to grunner til at vi flytter. Det ene er at Rotterdam er et mer strategisk sted å ligge. Det andre er kontrakten med Hydro Aluminium, hvor en million tonn skal ut og inn fra Rotterdam, uttalte Sævild den gang.

Bro til Europa

Bergensrederiet satser fremover på , og har kalt det for deres fremtidige “gateway mot Europa”.
– Dette skipet skal også betjene Husøy, men i første rekke skal det slå sammen industri- og linjelast. Vi tror dette blir viktig for infrastrukturen for norsk industri.
Sævilds fanesak er at politikerne ser på shipping som samferdsel, og styrer det tilsvarende som andre transportformer.
– Hadde det gått an å bygge en bro i stål og betong fra Norge til kontinentet, hadde det vært gjort. I stedet blir skip den flytende broen til Europa. Så vi må bruke sjøen, og behandle skipsfarten som samferdsel, sier Sævild.

Bruke sjøtransport

I følge en kan overføring av godsfrakt fra vei til sjø redusere energiforbruket med minst 41 prosent og CO2-utslippene med minimum 39 prosent.
En overføring av 5 millioner tonn gods fra vei til sjø kan ifølge rapporten erstatte opp mot 300.000 langtransporter med lastebil årlig.
– Nærskipsfarten utgjør en sentral del av norsk samferdselsinfrastruktur, og med et positivt bidrag til det totale klimaavtrykket fra transportsektoren. Det forventes en sterk vekst i transportbehovet fremover og mye av det må tas av sjøtransporten. Det er både effektivt og klimavennlig. Derfor er det spesielt hyggelig når rederier satser på innovative og miljøvennlige løsninger, sier rederiforbundets næringspolitiske direktør Amund Drønen.

Publisert: 17.11.2016 15:10

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:04