Cecilie Myrseth Foto Marius Rosbach 11
PENGESTØTTE: Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) deler ut midler fra Forskningsrådet for innovasjon innenfor fiskeri, havbruk og maritime næringer. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Milliondryss til maritime bedrifter

Ervik, Kongsberg Maritime og Ulstein-gruppen blant bedriftene som får penger til forskningsprosjekt.

Marius Rosbach
04.12.2023

15 bedrifter i hele landet får til sammen 130 millioner kroner til å bruke på forskningsprosjekt.

– Forskningen som disse bedriftene skal utføre vil gi oss viktig kunnskap som både forvaltning og næringsliv vil kunne benytte når vi skal utvikle de blå næringene. Prosjektene bidrar til at Norge fortsette å lede an internasjonalt innen bærekraft og innovasjon på havet, uttaler fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth i ei pressemelding.

Ervik Havfiske får ti mill.
Seks av selskapene holder til på Nordvestlandet og Ervik Havfiske får den største potten på ti millioner kroner.

Fiskerikonsernet på Stadlandet skal gjøre fangst av snøkrabbe mer bærekraftig og lønnsomt, ved å utvikle hele fiskeriet, fra fangst til salgbart produkt.

Ervik Havfiske tar sikte på å utvikle teiner som er mer effektive. Teinene skal også kunne ta i bruk alternativt marint råstoff til agnformål og oppnå et prosessert produkt med jevnere kvalitet.

Bedre teiner, agn og oppdrett
Også Norbait i Måløy skal forske på snøkrabbefiske. Selskapet som er eid av Domstein og Mustad Autoline, får 3,45 millioner kroner til å utvikle agn for dette fiskeriet.

Sande Settefisk i Gloppen får den nest største summen som går til regionen. Ved hjelp av 8,1 millioner kroner skal de utvikle sesonguavhengig produksjon av regnbueørret.

Frøystad i Herøy får 4,4 millioner kroner for å utvikle en havteine for konkurransedyktig og miljøvennlig fangst av reker.

Propeller og system for nødslep
Kongsberg Maritime-avdelinga i Ulsteinvik får tildelt 6,4 millioner kroner til å utvikle «pulsejet»-drevne propeller for skip.

Ulstein Design & Solutions får også betydelige midler – drøyt 3 millioner kroner. Det skal brukes til å lage et system for nødslep for skip uten krav fra den internasjonal sjøfartsorganisasjonen IMO.

Publisert: 04.12.2023 13:08

Sist oppdatert: 04.12.2023 13:17

Mer om