Moebler Miljoe til salgs
TIL SALGS: Jon Inge Lervåg gikk ut i pensjon i sommer. Han har vært hovedaksjonær i Møbler & Miljø siden 2006. I løpet av de fire siste årene er driftsinntektene til forretningen nesten doblet, samtidig som selskapet har opprettholdt lønnsomheten.
Nytt

Møbler & Miljø til salgs

Etter 20 år vil eierne selge møbelbutikken Møbler & Miljø.

26.08.2017
Bare to år, sist under finanskrisen i 2008, har den frittstående møbelbutikken i Ålesund gått med underskudd etter at Gunnvor Bjørge og Jon Inge Lervåg tok over varelageret etter de tidligere eierne i 1996.
Møbler & Miljø har spesialisert seg på møbler i en høyere prisklasse, mange av dem importert fra Danmark. Etter flyttingen til Moa i 2013 har driftsinntektene skutt i været, også etter at oljeprisfallet rammet viktige deler av næringslivet på Nordvestlandet. Vekst ble det også i fjor.

Driftsinntektene ble 21,5 millioner kroner som er nesten en dobling på fire år. Selskapet har også greidd å opprettholde lønnsomheten under veksten. Resultatet før skatt i prosent av driftsinntektene har ligget over fem prosent i de siste fire årene, og endte i fjor på 6,7 prosent, til tross for at valutakursutviklingen har gjort importerte møbler dyrere i innkjøp.

Sonderer markedet

Eierne omorganiserte i fjor eierskapet blant annet for å forberede et eventuelt salg. De eier i dag butikken gjennom selskapet Møbler & Miljø Holding, og nå har de bestemt seg for å sondere markedet.
- Vi har lagt det ut for salg, sier Lervåg.
Det er Per Arne Bjørge i PAB Consulting som har fått jobben med å finne kjøpere, og Lervåg sier han regner med at et eventuelt salg er avklart før jul.

Pensjonert

Lervåg jobbet selv i butikken frem til i sommer, men nå har han pensjonert seg.
Frode Andre Nakken har vært daglig leder siden 2007 og Lervåg roser ham og resten av staben.
- Vi har veldig dyktige folk ansatt, sier Lervik.

Tilbakegang for møbelbutikkene

Møbler & Miljø er en av bare tre møbelbutikker på Nordvestlandet som økte driftsinntektene i fjor. De to andre er Slettvoll Ålesund og Skeidar Ørsta (se tabeller).

Med de tre unntakene er det tilbakegang i driftsinntektene hos alle, og samlet sette falt salget i møbelbutikkene på Nordvestlandet fra 322 millioner kroner i 2015 til 307 millioner kroner i 2016.
Også lønnsomheten fatl. I 2015 var resultatet før skatt i prosent av driftsinntektene på 6,8 prosent, i fjor var det fem prosent.

Store sprik

Akkurat som i 2015 er det store sprik i lønnsomheten møbelhandlerne i mellom.
Møbelhuset Ørsta i Møbelringen-kjeden, med Margrete Sørensen i spissen, er fortsatt Nordvestlandets mest lønnsomme møbelbutikk, med et resultat før skatt på 17,1 prosent av driftsinntektene, nesten like mye som i 2015.

På minussiden (se tabell) et Møbelhuset Blindheim og Møbler og Utstyr på Åheim. Begge er i Møbleringenkjeden, med Kåre Aarskog som hovedaksjonær.

Flatet ut

Møbelhandelen i Norge vokste i gjennomsnitt 2,3 prosent i året fra 2008 til og med 2015. I fjor var veksten bare 0,8 prosent, i følge arbeids- og arbeidsgiverorganisasjonen Virke, som blant annet organiserer møbelhandlerne.
I år venter Virke en vekst på tre prosent, til tilsamme 17 milliarder kroner.
Kjedene har nesten 90 prosent av møbelhandelen og Ikea er storebror, med 40 prosent av den norske møbelhandelen.

Publisert: 26.08.2017 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:13