Nok et godt aar for Strand rederiene i fjor
ÅLESUND: Ålesund-rederiene, som eies av søskenbarna Solveig Strand og Janne Grethe Strand Aasnæs og deres søstre, eier hver sin frysetråler og ringnotfartøy. Her er Havstrand. 
Nytt

Nok et godt år for Strand-rederiene i fjor

Familierederiene Strand Havfiske og Strand Fiskeriselskap har hatt knallgode resultat siste par årene. 

Kristin Vidhammer
15.07.2017
Rederiene, som eies av søskenbarna Solveig Strand og Janne Grethe Strand Aasnæs og deres søstre, eier hver sin frysetråler og ringnotfartøy. I fjor fikk de nok et godt år.

Strand Havfiske

Konsernet Strand Havfiske, der Janne Grethe Strand Aasnæs er daglig leder, hadde i fjor brutto fangstinntekter på 149 millioner kroner fra frysetråleren "Havstrand" og ringnotfartøyet "Strand Senior". Resultatet før skatt ble 96 millioner kroner (se tabell), mot nærmere 62 millioner kroner året før.
- Vi er fornøyd med tallene, og vi hadde klaff med det meste når det gjaldt kvitfisk i fjor. Det ble også rimelig bra på pelagisk, sier Janne Grethe Strand Aasnæs.
Lavere driftskostnader i form av gunstige drivstoffpriser bidro også positivt til resultatet i fjor.
Styret skriver i årsmedingen at konsernet økte brutto driftsinntekter i 2016 med ca. 5 prosent i fjor. AS Havstrand hadde en tilnærmet uendret bruttofangst med bare 9 måneders drift, men som følge av lavere driftskostnader ble resultatet vesentlig bedret i forhold til året før. Fartøyet ble solgt i fjerde kvartal og kjøpt tilbake før årsskiftet.
Strand Senior as hadde en økning i bruttofangst med ca. 12 prosent i 2016. Dette skyldes i hovedsak økte priser på pelagisk fisk.

Utsikter for 2016

Styret skriver i årsmeldingen at de venter at fangstinntektene for Havstrand as vil i 2017 vil være på samme nivå som i 2016. De forventer lavere priser på sei, noe bedre torskepriser og en vesentlig bedring av hyseprisene i 2017 i forhold til året før. Som følge av høyere kostnader i 2017 enn i 2016, forventer de et dårligere resultat i 2017 for Havstrand as.
Når det gjelder Strand Senior as, forventer de at fangstinntekene i 2017 vil være noe høyere enn i 2016. Kvotene vil bli høyere for de fleste pelagiske fiskeslag, men de venter lavere priser. De venter også høyere driftskostnader, slik at de forventer et resultat i 2017 på linje med 2016.

Får levert ny Strand Senior i 2019

Rederiet har bestilt nytt ringnotfartøy som skal leveres fra Karstensens Skibsværft i Danmark i februar 2019.
- Det passer bra, da er gamle Strand Senior 20 år, sier Strand Aasnæs.
Les også:
Bokført egenkapital i Strand Havfiske as var ved årsskiftet på 308 millioner kroner, noe som tilsvarer en egenkapitaldel på over 53 prosent. De kunne dermed sette av et utbytte på 25 millioner kroner i 2016, mot 10 milloner året før. Søstrene Janne Grethe Strand Aasnæs og Elisabeth Strand eier hhv. 50,12 og 49,88 prosent hver

Strand Fiskeriselskap

Det er Solveig Strand som er daglig leder i konsernet Strand Fiskeriselskap. Hun kunne i fjor bokføre brutto fangstinntekter på 154 millioner kroner fra frysetråleren "Havbryn" og ringnotbåten "Fiskeskjer".
Resultat før skatt for konsernet endte på 58 millioner kroner (se tabell). Bakgrunnen for de svært gode tallene i 2015 var at de da også kunne inntektsføre en gevinst ved salg av skip på 73 millioner kroner.
Selskapet solgte i 2015 gamle "MS Fiskeskjer "og erstattet denne med irske "Voyager" fra 2010 og som endret navn til "MS Fiskeskjer"

Godt fiske og gode priser

Styret skriver i årsberetningen at Havbryn as økte driftsinntektene med 17 prosent i fjor, og som i hovedsak skyldes økning av prisene på torsk, sei og blåkveite samt at F/T Havbryn fisket en andel av F/T Ramoen sine kvoter gjennom nybyggingsordningen. Året før økte driftsinntektene med 33 prosent.
Driftsinntektene for Fiskeskjer as økte med 16 prosent i 2016 sammenlignet med 2015, og dette skyldes i hovedsak økte priser på pelagisk fisk. Året før økte driftsinntektene med 18 prosent.

Utsikter for 2016

Styret forventer at driftsinntektene og resultatet for Havbryn as i inneværende år vil bli på nivå med 2016. De forventer lavere priser på sei og små endringer av prisen på torsk. For hyse forventer de høyere priser i 2017 enn i 2016.
For Fiskeskjer as forventer de et bedre årsresultat i år, da de i 2016 hadde store kostnader i forbindelse med at M/S Fiskeskjer ble ombygget til å kunne fiske med ringnot. De vil også få økte kvoter for de fleste pelagiske fiskeslag i 2017. Samtidig regner de med en svak nedgang i prisene til konsum, og styret skriver også at prisene på fisk til mel og olje så langt i år er nesten halvert i forhold til 2016.
Bokført egenkapital var ved årsskiftet 277 millioner kroner, det tilsvarer en egenkapitaldel på nærmere 40 prosent. De kunne dermed sette av 30 millioner kroner i utbytte for 2016, mot 10 millioner kroner året før. Søstrene Solveig, Lise og Astrid Strand eier 33 prosent hver, i tillegg eier faren Olav Strand 1 prosent.

Om fartøyene til Strand Fiskeriselskap og Strand Havfiske

Frysetrålerne ”Havstrand” og ”Havbryn” er begge bygget ved Tersan Skipsverft i Tyrkia, og ble ferdigstilt i 2013. Båtene er utsyrt med topp moderne fabrikker, samt mel- og fiskeoljeabrikk for full utnyttelse av råstoffet.
Ringnottråleren ”Strand Senior” er bygget i 1999 ved Slipen Mek.Verksted. "Fiskeskjer” ble bygget ved Karstensens Skibsværft A/S i Danmark i 2010. Båten ble kjøpt fra det irske rederiet, Voyager Fishing Company Ltd i 2015. Begge fartøyene er utstyrt med det siste innen fiskeleitingsutstyr.

Publisert: 15.07.2017 08:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:12