Lene Trude Solheim Per Helge Devold foto Ogne
ÅLESUND: Daglig leder Lene Trude Solheim og styreleder Per Helge Devold i Gath sto tidligere i høst i spissen for en tredagers internasjonal konferanse som samlet utstyr- og tjenesteleverandører i oppdrettsnæringen i Ålesund. Nå er bransjen redd økt skatt skal sette stopp for store investeringer. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Næringsforeningene mobiliserer

Går sammen for å stoppe ekstraskatten på oppdrettsbransjen.

12.10.2022

Næringsforeninger langs hele kysten har gått sammen for å påvirke regjeringen til å ombestemme seg, og ikke ilegge oppdrettselskapene den planlagte grunnrenteskatten.

Det forteller Lene Trude Solheim, som er daglig leder både for Næringsforeningen Ålesundregionen og interesse- og bransjeorganisasjonen Gath. Gath har sitt tyngdepunkt på Nordvestlandet og flertallet av medlemmene leverer utstyr og tjenester til oppdrettsbransjen.

Skal få frem ringvirkningene
Virkemiddelet for å få til en politisk snuoperasjon er å overbevise regjeringen om de negative ringvirkningene av økt skatt er for store og stopper veksten i en næring myndighetene ønsker skal vokse.

Akkurat nå er næringsforeningene i gang med å kartlegge hvor store investeringer som er avlyst eller lagt på is på grunn av den varslede skatteøkningen som skal komme. Solheim antar at svaret er klart innen en til to uker.

Når tallene er på bordet blir målet i første omgang å overbevise regjeringspartiene at de bør snu, deretter å nå ut til politikerne fra andre partiet.

40 prosent
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) varslet uken før statsbudsjettet kom 5. oktober at det ville bli innført en grunnrenteskatt på 40 prosent for oppdrettselskapene. Grunnrenteskatten kommer i tillegg til den vanlige skatten på 22 prosent.

Kraftselskapene har grunnrenteskatt fra før, men den skal økes fra 37 til 45 prosent. Formuesskatten og arbeidsgiveravgiften på lønninger over 750.000 økes også.

Publisert: 12.10.2022 05:00

Sist oppdatert: 12.10.2022 08:22