EU-støtte til Ålesund-selskap
Ocean Visuals får inn over 90 millioner kroner.
Ocean Visuals i Ålesund har utviklet et system som bruker laserteknologi for tidligvarsling av oljesøl og andre organiske materialer.
Onsdag fikk grunnlegger og medeier Christian Testman en jubelmelding for selskapet:
Gjennom EU-programmet European Innovation Council (EIC) Accelerator Grants får Ocean Visuals 2,2 millioner euro i tilskudd, og ytterligere 6,2 millioner euro gitt at selskapet greier å skaffe minst like mye ny egenkapital.
Skal utforme kapitalutvidingen
«Happy Days, we just got the great news from the European Commission», skriver selskapet i en melding på Linkedin.
Til sammen utgjør det over 96 millioner kroner med dagen eurokurs. Egenkapitalen som må skaffes er minst 71 millioner kroner, og selskapet går nå i gang med avgjøre hvordan kapitalutvidingen skal gjennomføres, sier Testman.
Les melding fra European Innovation Council (ekstern lenke)
Lang prosess
Testman startet arbeidet med det å utvikle teknologien allerede i 2012. I 2015 ble selskapet etablert.
Les bakgrunn:
På eiersiden er Testman og hans familie, det estiske selskapet LDI Innovation OÜ og flere eiere i ICD Software i Ålesund - før selskapet ble kjøpt av Vard. Blant dem er Stig Espeseth, Svein Erling Linge og Rune Espeseth.
– Det er et kjempepotensial, der vi ser at det mangler sensorteknologi på området. Vår løsning gir både kostnadsreduksjoner og tidsbesparelse i forhold til tradisjonelle analyser og metoder, sa grunnlegger Christian Testman til NETT NO i 2018.
Har utviklet detektor
Ocean Visuals har utviklet detektoren og laseren OWL, som er en hyperspektral laser som kan skille olje fra andre materialer. Den kan også eksakt avdekke hva slags olje det er.
Dette skjer umiddelbart og gir data i sanntid, noe som gjør at det ikke er nødvendig med prøvetaking og laboratorieanalyser. Laseren kan festes på skip, droner, og fly og avdekke oljeforurensning både under vann, og i islagt farvann.
Avtale med Petrobras
Koronapandemien som kom i 2020, stakk kjepper i hjulene for utviklingen av Ocean Visuals.
Selskapet greide likevel å blant annet opprettholde kontakten og samarbeidet med det brasilianske oljeselskapet Petrobras.
I hele fjor brukte Petrobras Ocean Visuals sin laser og teknologi til å overvåke to store dypvannsfelt utenfor Brasil. I samarbeid med Petrobras forskningsavdeling har Ocean Visuals bygget opp et bibliotek av oljene selskapet produserer.
Det gjør det mulig å umiddelbart kjenne igjen om et eventuelt oljesøl kommer fra Petrobras virksomhet, og fra hvilken del av Petrobras sin virksomhet.
Mål om balanse i 2027
I år har Ocean Visuals budsjettert med å selge tre lasere som skal festes på båter, og en på fly.
Sammen med utleie av programvarelisensen, skal det gi 900.000 euro, eller rundt 10 millioner kroner i inntekter. Målet er å nå et resultat i balanse i 2027, sier Testman.
Publisert: 28.02.2024 17:30
Sist oppdatert: 28.02.2024 20:21