Oljebransjen ser mot sjoemat
REKORD: Finn Haugan, Sparebank 1 SMSs toppsjef  kommer til bankens årlige næringskonferanse på Nordvestlandet fredag. Over 365 har meldt seg på.
Nytt

Oljebransjen ser mot sjømat

Interessen for sjømat-bransjen skjøt i været da oljeprisen falt.

11.06.2015
- Kongsberg Maritime har løftet frem havrommet som en av sine satsingsområder, sier Arne Fredheim, forskningssjef for havbruksteknologi ved SINTEF Fiskeri og havbruk.
Kongsberg Gruppen, som er tungt inne som utstyrsleverandør til oljebransjen, utvider satsingen i det våte element, til også å omfatte utstyr til sjømatbransjen.
Flere andre fra oljesektoren gjør det samme, og etablerte utstyrsleverandører til oppdrett- og sjømatbransjen øker innsatsen, i følge Fredheim.

550 milliarder kroner

Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab og Norges Tekniske Vitenskapsakademi la i 2012 fram en rapport som konkluderte med at norsk sjømatnæring, med tilhørende utstyrsindustri, kan nå en verdiskaping (overskudd pluss lønnskostnader i bedriftene) på 550 milliarder kroner i 2025.

Fredag kommer Fredheim til "Næringsdriv" Sparebank 1 SMN sin årlige næringskonferansen i Ålesund, for å snakke om hva som skal til for at spådommen i rapporten skal bli oppfylt. Over 365 har meldt seg på. Det er ny rekord for konferansen, og banksjef Jan Rune Hurlen håper at deltagerantallet vil nå 400.

Lære av oljen

Under oljeboomen har utstyrsleverandørene til oljeindustrien bygget opp en stor eksportnæring, som langt overgår eksporten av villfisk og oppdrettsfisk til sammen.

Oljebransjen er preget av et tett og velutviklet samarbed mellom produsenter og utstyrsleverandører.
- Der har vi noe å lære, sier Fredheim.

Flere veier til vekst

Etter hans vurdering må flere ting til for at sjømatbransjen skal blir så stor og viktig som rapporten forespeiler:
Det må fiskes lenger ned i næringskjeden, på arter som i liten eller ingen grad blir fisket på i dag.
Luseproblemet i lakseoppdrett må løses. Det er det største hinderet for videre vekst i Norge i dag.
Vi må klare å dyrke havet, enten frem til fôringredienter eller direkte til menneskeføde.
Øke foredlingen av sjømat i Norge, blant annet gjennom mer automatisering.
Kunnskapene om ressursene i havet må opp, slik at vi mer om hva og hvordan det skal høstes.

Publisert: 11.06.2015 06:01

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:44