Rekordinteresse for biomarin klynge
ÅLESUND: - Campus Ålesund er en fantastisk arena som kan koble aktører innen næringsliv, FoU og akademia, eksempelvis SINTEF, NTNU og Møreforsking. - Vi har planer om å rekruttere nye medlemmer inn i Blue Legasea-klynga utover våren, sier klyngeleder i Blue Legasea, Wenche Uksnøy Gabor.  
Nytt

Rekordinteresse for biomarin klynge

Det er rekordstor påmelding på klyngesamlinga til Blue Legasea i Ålesund i dag. Marine ingredienser og dokumentasjon av helseeffekt er to viktige satsingsområder framover. 

Kristin Vidhammer
27.01.2017
Blue Legasea har i dag, fredag, sitt årsmøte og årlige klyngesamling. Det er rekordstor påmelding, og årets tema er bærekraft, merkevarebygging og helseeffekter.
- Det er nå 80 påmeldte, og det er stor interesse for å delta både fra FoU, akademia og næringsaktører, sier Wenche Uksnøy Gabor.

Hun er klyngeleder for den biomarine næringa. Blant annet vil representanter for Aker Biomarine, NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) og Helse Møre og Romsdal holde innlegg fredag.
- Det blir spennende å høre hvordan Aker Biomarine tenker rundt bærekraft. Blue Legasea-bedriftene optimaliserer jo bruken av ressursene gjennom å forsøke å utnytte 100 prosent av biomassen. Bærekraft omfatter både optimal bruk og lønnsom og miljømessig utnyttelse av ressursene. Dette er noe medlemmene våre fokuserer på og er opptatt av, sier hun.

Marine ingredienser et satsingsområde

Uksnøy Gabor kan også fortelle om et fjorår med høy aktivitet.
- Vi hadde blant annet et stort symposium om marine proteiner, som dro mange internasjonale forskere og kapasiteter til Ålesund. Dette er noe som er med på å løfte den biomarine næringa her i regionen, sier hun.

Marint protein og dokumentasjon av helseeffekt er et viktig satsingsområde framover, i tillegg jobber den sterke omega3-industrien i fylket med mange spennende prosjekter.
- Nordic Wildfish og deres satsing på marine ingredienser er et eksempel på et ektefødt resultat av klyngearbeidet, sier hun.

Koble innad og mellom ulike miljø

De opplever at det er blitt en lavere terskel for kontakt og samarbeid mellom medlemsbedriftene i Blue Legasea.
- Det er veldig positivt. I utgangspunktet er jo mange også konkurrenter, men målsettingen med klynga er nettopp å få opp innovasjon og verdiskaping i miljøet gjennom å skape møteplasser og utveksle ideer. Campus Ålesund er en fantastisk arena som kan koble aktører innen næringsliv, FoU og akademia, eksempelvis SINTEF, NTNU og Møreforsking, sier hun.
Nå er det 28 medlemmer med i Blue Legasea-klynga. De har inkludert medlemmer fra hele verdikjeden i klynga, fra fangsledd til ingrediensprodusenter.

Flere medlemmer et fokusområde

I fjor kom også Helse Møre og Romsdal med som medlem.
- Det er positivt, og det er forskere i Helse Møre og Romsdal som jobber med ernæring- og helseproblematikk. At man kan dokumentere helseeffektene av marine ingredienser, er viktig. Det er interessant i forhold til å koble de tettere opp mot industrien.
- Nå ligger det også an til at vi får ytterlig tre nye medlemmer, og flere medlemmer er et satsingsområde for oss. Vi har en plan for å rekruttere flere medlemmer utover våren.

Vil gjerne løfte næringa ut i verden

Uksnøy Gabor sier at de prøver å være så industristyrt som mulig.
- Vi er en kobler og en fasilitator som skal legge til rette for god kontakt innad mellom medlemmene og også mot andre miljø. Vi har oppnådd en sterk posisjon i den biomarine næringa i Norge, men ønsker å løfte dette videre ut i verden.
Nylig hadde Blue Legasea besøk av Biotech North-klynga i Tromsø.
- De har uttalt at de kom til Sunnmøre for å lære av de beste, det er en anerkjennelse av det arbeidet Blue Legasea-klynga her i regionen gjør. De besøkte blant annet FMC Epax og Eurofins og hadde presentasjoner fra sju andre medlemmer i klynga.
- Det er viktig med klynge til klynge-samarbeid. Vi er god på råstoff og den industrielle sida, med kompetanse på fartøy, fangst, ombordprosessering og storskala landbasert ingrediensproduksjon. Biotech North-klynga har på sin side hovedtyngda på FoU og bioprospektering. Dermed er vi komplementære og kan lære av hverandre, påpeker Uksnøy Gabor.
Vi har oppnådd en sterk posisjon i den biomarine næringa i Norge, men ønsker å løfte dette videre ut i verden

Publisert: 27.01.2017 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:05