Geir Leirvåg dgl T2 foto Ogne
NYTT LIV I TOLDBODEN: Geir Leirvåg er daglig leder i T2 som skal drive bar, musikkscene og restaurant i Toldboden-bygget i Ålesund. Korona har ikke krympet restaurantbransjen på Nordvestlandet. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Restaurantene økte lønnsomheten i koronaåret

Restaurantbransjen på Nordvestlandet gjorde det bedre i koronaåret 2020, og selskapene som har gått overende er erstattet av nye.

01.10.2021

I går åpnet daglig leder Geir Leirvåg døren for en første test av nykommeren T2, en kombinerte bar med konsertscene og restaurant i Toldboden-bygget i Ålesund.

De to forgjengerne i lokalene gikk begge til skifteretten. Leirvåg er optimistisk.

- Vi har et veldig bra prosjekt, som kan treffe alle, sier han.

Krymper ikke
Flere restauranter har kastet inn håndkleet like før og under koronaepidemien, men det som skjer med Toldboden-bygget er typisk for steder som har gått overende.

Bransjen krympet ikke under korona. Restaurantlokaler bli ikke stående tomme, nye aktører tar over.

I Kongens Gate i Ålesund flyttet Restaurant H.K. inn etter at Søstrene Fryd avviklet, i Tollboden kom T2, i Sjøbua startet eierne på nytt etter konkursen i fjor. Unntaket er Lyspunktet i Kipervikgata, som står tom, men de tidligere driverne i lokalet har åpnet Dråpe Kaffehus like ved.

Hege og Helge Breivik Farstad foto Marius Rosbach
UTFORDRENDE FØRSTE HALVÅR: Første halvår i år var mer utfordrende enn i fjor, med skiftende smitteverntiltak og til slutt en større nedstenging av Ålesund forteller Helge Breivik Farstad, som driver Sjøbua sammen med ektefellen Hege. Sommeren ble god, og hittil i høst har det vært fullt hus. Håpet er et lite plussresultat i år. Foto: Marius Rosbach

Økt lønnsomhet
Flertallet av restaurantbedriftene på Nordvestlandet hadde nedgang i driftsinntektene fra 2019 til 2020 (se tabell).

Kostnadskuttene var større enn inntektssvikten og det var færre restaurantbedrifter som hadde underskudd i fjor enn i 2019. Og flere av dem som gikk i pluss i 2019 gjorde det enda bedre i 2020.

Syv av selskapene på listen (se tabell lenger nede i artikkelen) fikk en resultatmargin - resultat før skatt i prosent av driftsinntektene - på over 10 prosent i 2020.

I 2019 var det bare fire selskaper med tilsvarende driftsmargin.

Størst i byen
Bak T2 står Momentium-grunnleggerne Ante Giskeødegård og Lars Berg Giskeødegård, som allierte seg med eiendomselskapet Spabo Eiendom og overtok bygget tidligere i år.

De to søskenbarna har et felles selskap, ALH Holding, som blant annet er medeier i restaurant- og serveringstedene Molo Brew og Bro og Bryt.

I 2020 var de to og deres partnere nest største aktør i restaurantmarkedet i Ålesund.

Ivar Breivik foto Ogne
PUSSET OPP: Ivar Breivik er den største aktøren i restaurantbransjen på Nordvestlandet. I fjor pussete han opp og relanserte Happy Elefante bar og restaurant i Kongens gate i Ålesund. I fjor ble den den mest lønnsomme i restaurantbransjen på Nordvestlandet. Foto: Ogne Øyehaug

Størst er Ivar Breivik, som kunne relansere baren og spisestedet Happy Elefante i Kongens Gate i fjor, etter en ombyggingsperiode som reduserte driftsinntektene i 2019.

Selskapet bak Happy Elefante, K19 Food, var også det mest lønnsomme restaurantselskapet på Nordvestlandet i 2020. Selskapet hadde en resultatmargin på 21,7 prosent. Resultatmargin er resultatet før skatt i prosent av driftsinntekter.

I tillegg til K 19 food eier Breivik blant annet også selskapene Skateflua as , med restauranten XL Diner og baren Milk, og Lystgarden Bar & Restaurant as med restauranten Lyst. Tilsammen hadde de tre selskapene 36 millioner kroner i driftsinntekter i fjor.

Restauranter på Nordvestlandet
Tal i mill. kroner
Drifts-inntekt Res. f. skatt
Selskap Restaurant 2020 2019 2020 2019
Ålesund Fahano as Egon 22,2 25,1 2,7 3,2
Seagrasp as Zuuma 22,0 22,1 3,9 2,8
Skateflua as XL Diner, Milk 18,8 21,4 2,2 1,7
Bro as Bro,Bryt 18,2 26,2 -2,0 -1,3
Øyavind as Anno 17,4 17,6 2,5 0,2
Molo Brew asMolo Brew12,418,6-1,4-0,3
Restauranthuset Apotekergata 5 as Apotekergata No 5 11,7 14,2 -1,9 -2,1
K1 19 Food as Happy Elefante 10,6 6,8 2,3 -0,1
Dråpe Ålesund Kaffehus as Kaffehuset Dråpe 7,0 5,2 0,4 0,0
Long Cheng Restaurant as Long Cheng Restaurant 6,8 8,1 0,4 0,0
Nonna Lina as Nonna Lina 6,7 7,4 1,0 1,0
Restaurant Raus as Raus 6,6 5,9 0,3 -0,9
Lystgaarden Bar & Restaurant as Lyst 6,4 9,1 0,1 0,4
Tajmahal as Tajmahal Tandoori 5,8 4,5 0,9 0,2
Kami Skotholmen as Skotholmen 5,7 5,2 0,4 0,1
Sjøbua Restaurant as Sjøbua 5,4 0,1
Aske Bryggeri as Aske 4,1 5,0 0,0 0,0
Restaurant Scandinavie as Orient Bar Restaurant 4,0 4,8 0,3 0,2
Folk Spiseri as Folk Spiseri 3,6 5,4 0,0 -0,6
Maluns as Maluns Restaurant 3,1 2,7 0,3 0,3
Restaurant H.K asRestaurant H.K.2,1-0,3
Kraftstasjonen Restaurant & Kolonial as Kraftstasjonen Restaurant & Kolonial 1,5 5,3 -0,2 0,1
SUM 202,1 220,6 12,0 4,9

Publisert: 01.10.2021 11:12

Sist oppdatert: 15.12.2021 14:13

Mer om