Satser tungt paa fiskeprotein
GJEST: Fiskeriminister Per Sandberg (t.v) og administerende direktør Tormod Thomsen Firmenich Bjørge Biomarin. I går var Sandberg gjest på bedriften og fikk presenter selskapet og Legasea, klyngesamarbeidet mellom de biomarine bedriftene som har sitt tyngdepunkt på Nordvestlandet.
Nytt

Satser tungt på fiskeprotein

Firmenich Bjørge Biomarin på Ellingsøya går i bresjen for storstilt forskningssatsing på fiskeprotein. 

14.01.2016
- Vi går inn som industrielt ledende partner. Lykkes vi med dette her så etablerer vi et globalt marked for peptider eller proteiner, sier administrerende direktør Tormod Thomsen i Firmenich Bjørge Biomarin.
Selskapet har nettopp bygget en ny produksjonslinje for marine peptider i fabrikken på Ellingsøya, og vil følge opp med en stor og langvarig forskningsinnsats for å finne og dokumentere helseeffektene av peptider. Petider er bestanddeler i fiskeproteiner.
Thomsen vil ikke tallfeste investeringen, men sier det dreier seg om ti-talls millioner kroner, og forskningsarbeid som vil gå over tre-fire år.

Klyngen satser

Firmenich Bjørge Biomarin er en del av Legasea, klyngeorganisasjonen for de biomarine bedriftene som har sitt tyngdepunkt på Nordvestlandet.
Styreleder Odd Gjørtz i Legasea sier hele klyngen er med på proteinsatsingen, og satsingen består av en rekke større og mindre prosjekter. Han håper prosjektene også vil bidra til å styrke forskningsmiljøene på Nordvestlandet, blant annet ved at sykehuset i Ålesund blir med.
Legasea har hatt proteinsatsingen i kikkerten i lengre tid.
- Jeg tror det største potensialet er på protein, sa Gjørtz til NETT NO i september ifjor.

Helseeffekter

Bedriftene i Legasea-klyngen baserer seg på å gjøre fiskeavskjær om til godt betalte produkter, som omega 3 og protein fra fiskemel. Tommerfingerregelen er at i jo større grad de klarer å gjøre avskjæret om til produkter som menneske spiser, enten direkte eller som tilsetningstoffer, jo bedre betalt.
Forventingene er at produkter basert på fiskeprotein skal ha flere gungstige helseeffekter, og forskningprosjektene de kommene årene skal finne og dokumentere mulige postive effekter blant annet på fordøyelsen, stoffskiftet og musklenes evne til å bygge seg opp igjen etter store påkjenninger. Kan effektene dokumenteres åpner det seg et marked blant annet hos slankere og idrettsutøvere.

Økt sjømatsatsing

Det familieide verdensomspennende sveitiske Firmenich-konsernet, som produserer luktstoffer, smakstoffer og kostttilskudd omsetter for 27 milliarder kroner i året, bruker rundt 10 prosent av inntektene på forskning og utvikling (FOU).
Nå skal FOU-innsatsen rettet mot produkter basert på råstoff fra fisk og sjømat økes.
Thomsens forgjenger i Firmenich Bjørge Biomarin, Karl Inge Slotsvik, ble i fjor høst global innovation and business development director i konsernet. Basen er fortsatt fabrikken på Ellingsøya, men Slotsvik har et globalt ansvar for Firmenichs satsing basert på sjømatråstoff.

Hofseth-protein

Mens forskningsprosjektene i Legasea-regi kommer fra bedrifter som i stor grad basere seg på råstoff fra vill fisk, satser Hofseth Biocare på protein basert på avskjær fra oppdrettsnæringen.
Et forsøk i regi av Norges Idrettshøyskolen skal undersøke om fiskeprotein bidra til større mengde hemoglobin i de røde blodlegemene og økt stoffskifte. Stemmer det vil idrettsutøver kunne få høyere oksygenopptak ved å spise proteinet.

Lykkes vi med dette her så etablerer vi et globalt marked

Publisert: 14.01.2016 09:10

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:52