Prodtex arild krasjtest staut foto prodtex statsbygg 11
REGJERINGSKVARTALET: Arild Djupvik i Prodtex er allerede i gang med å installere de første sperrene i Oslo. Til høyre skjermfoto fra krasjtest i Sverige (se video i saka). Foto: Prodtex/Statsbygg
Nytt

Sikrer regjeringskvartalet med sperrer fra Prodtex

Prestisjekontrakt til teknologiselskapet kan åpne dørene til større marked.

Marius Rosbach
09.06.2023

Statsbygg har bestemt seg for å inngå avtale med Prodtex om levering av kjøretøysperrer som skal sikre regjeringskvartalet.
Det kommer fram i en pressemelding fredag.

Prodtex skal levere pullerter til det første byggetrinnet og har opsjon på leveranser videre, om de seinere byggetrinna blir realisert.

Avtalen har en verdi på 26 millioner kroner med første leveranse allerede i juni.

Se video av krasjtest i Sverige:

Kan åpne dørene til større marked
Selskapet med base i Ulsteinvik har vært gjennom en prekvalifisering med ti selskap, før det til slutt stod mellom Cody As fra Skien og Prodtex.

Prototyper fra selskapene ble testet fram til april i år, etter at begge laget en løsning i tråd med kravene i innovasjonsprosjektet «Staut».

- Vi mener kjøretøysperrene har et stort potensiale, spesielt i land med klimatiske forhold som ligner oss, forteller Prodtex-sjef Sigbjørn Nordstrand til NETT NO etter nyheten ble kjent.

Prodtex Sigbjørn Gjelsvik Sigbjørn Nordstrand foto Kommunal distriktsdepartementet
STATSRÅDBESØK: Nyheten fra Statsbygg ble sluppet fredag, samtidig som kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (t.v.) besøkte Prodtex-sjef Sigbjørn Nordstrand i Ulsteinvik.. Foto: Kommunal- og distriktsdepartementet.

– Innovasjonspartnerskapene har vist at norske leverandører kan utvikle nye og innovative løsninger, som trolig kan være konkurransedyktige i et større marked utenfor våre byggegjerder, utaler Jard Bringedal i Statsbygg i meldinga.

– Samarbeidet har vært spennende og innovativt, og vi i Statsbygg har stor tro på at den nye løsningen fra Prodex vil gi klare forbedringer, legger han til.

Prodtex statut regjeringskvartalet illustrasjon
SPERRER TRAFIKKEN: Sperrer fra Prodtex som kan trekkes ned i terrenget for å slippe fram kjøretøy, skal sikre regjeringskvartalet i Oslo. Illustrasjon: Statsbygg

Krasjtestet i Sverige
Leveransen er en del av arbeidet med nytt regjeringskvartal. For å skape et område som er både åpent og trygt, er det nødvendig med bevegelige kjøretøysperrer som kan slippe godkjørte kjøretøy inn og ut av området.

I april ble det gjennomført krasjtest av kjøretøysperrene hos Statens väg- og transportforskningsinstitut (VTI) i Sverige.

– Vi har også fått bistand av NTNU SIMLab med simuleringer og vurderinger rundt de ekstreme belastningene kjøretøysperrene skal kunne motstå, sier Bringedal.

Publisert: 09.06.2023 14:16

Sist oppdatert: 09.06.2023 15:20

Mer om