Sjekk framtidsutsiktene bransje for bransje
OVERSIKTEN: Utsiktene for ulike bransjer ifølge konjunkturbarometeret til Sparebank 1 SMN som ble offentliggjort onsdag. 
Nytt

Sjekk framtidsutsiktene bransje for bransje

Konjunkturbarometeret til Sparebank1 har sett i glasskula for ulike bransjer. – Det er mye spennende på gang, sier banksjefen for bedriftsmarkedet på Søre Sunnmøre.

Marius Rosbach
24.10.2019
– Det er gode utsikter, men bilde er litt mer variert enn før, sier administrerende direktør Stig Brautaset i Sparebank 1 Søre Sunnmøre til NETT NO om det som kommer fram i det årlige konjunkturbarometeret for Midt-Norge.
Temperaturmåleren for næringslivet viser resultater siden i fjor, men også hvilke forventninger bedriftene har til framtida.

Mindre optimistiske enn resten av landet

Undersøkelsen viser at optimismen er blitt lavere i Møre og Romsdal i løpet av det siste året. Den såkalte forventningsindikatoren for hele fylket går ned når det gjelder omsetning og lønnsomhet, mens den går opp når det gjelder sysselsetting.

Bedriftene i Møre og Romsdal venter med andre ord lavere omsetning, svakere lønnsomhet og flere ansatte i løpet av det neste året.
Optimismen er lavere i Møre og Romsdal enn i resten av Midt-Norge – som igjen ligger under landsgjennomsnittet. Men banksjef Sigrun Heltne Vartdal for bedriftsmarkedet på Søre Sunnmøre mener det ikke er noen grunn til å se svart på framtida.
– Det er mye spennende på gang, både innen havbruk og fiskeri – men også innen bygg- og anlegg, forteller hun til NETT NO.

– Mange nye selskap

Til tross for at mange av de større maritime bedriftene og leverandørene deres sliter, påpeker bedriftsbanksjefen at situasjonen er stabil i andre deler av industrien på Sunnmøre.
– Det er mange nye selskap som blir etablert og vi opplever at det er mye som skjer, som ikke er knytta til offshore, legger hun til.
Om noen kommer med en ide om å starte butikk uten netthandel, kan de få en tung oppgave med å overbevise banken om det virksomheten vil ha livets rett. Likevel vil ikke bedriftsbanksjefen direkte advare mot ny varehandel.
– Da skal du ha noe som treffer veldig godt, men vi er opptatt av et mangfold og hvordan selve prosjektet er utforma er det viktigste for min vurdering, sier Vartdal.

Gror i reiselivet

Både Vartdal og Brautaset forteller om blomstring i reiselivet.

– Innen turisme er det også mye spennende, selv om det i stor grad er mindre bedrifter, sier Vartdal og peker på hotellet på Øye som tjener penger – trass i at de er et lite hotell utenfor allfarvei.
Brautaset trekker fram reiselivssatsingene til tungvekterne Per Sævik og Knut Flakk, som viktige for å skape ringvirkninger.
– De ser at folk vil bruke penger på opplevelser og helse, som er to megatrender. Når de investerer langsiktig og turistene kommer, så skal folk også ha opplevelser og da popper det opp andre tilbud. Det kan være alt fra rib-turer, guida turer i fjellet eller padleturer, påpeker Brautaset.

Les mer om konjunkturbarometeret

:

Slik omtaler konjunkturbarometeret utsiktene for ulike bransjer:
  • Varehandelen

    er slitt de siste årene – hvor en svak kronekurs gir økte importpriser, samtidig som konkurransen fra netthandel fortsatt er en utfordring. Banken mener pilene vil peke ned det neste året for denne bransjen. Her svarer likevel bedriftene at de har forventninger om innkjøp av større forbruksgoder.
  • I

    bygg og anlegg

    venter banken en svak utvikling. Til tross for høy aktivitet, sliter mange entreprenører med å skape lønnsomhet. Denne bransjen har også ligget på konkurstoppen i Møre og Romsdal fylke.
  • I

    fiskeri

    har det vært et rekordår for mange, og banken venter at det fortsatt vil bli gode tider framover. Både for hvitfisk og pelagisk går volumet ned, men prisøkning veier opp.
  • Havbruk

    har også gode tider og banken forventer at de vil fortsette. Lønnsomheten er ventet å gå noe ned, men holder seg på et godt nivå. Lakseprisen har økt kraftig etter sommeren, men prognosene for 2020 tyder på at det vil bli en økning i 2020.
  • For

    maritim industri

    mener banken at utsiktene for det neste året er negative. Etter noen år hvor verftene har sikret seg mange kontrakter, har ordreboken blitt slankere i løpet av det siste året. I løpet av 2020 ligger det an til at norske verft for første gang siden 2016 vil ha ordrer til mindre enn 30 milliarder.
  • Offshore

    har slitt tungt helt siden oljekrisen slo inn, og banken venter at det fortsatt vil være tøffe tider. Økt aktivitet trekker opp i en del segment, men det er fortsatt mange supplyskip tilgjengelig, som gjør at ratene presses ned. Banken venter subsea-markedet ikke bedrer seg ør i 2021, og tror flere rederier skal restruktureres.
  • I

    landbruket

    er markedsbalansen blitt noe bedre, og vekstsesongen for 2019 ser veldig bra ut. Banken mener det tvinges fram strukturelle tilpasninger som følge av kutt i melkeproduksjonen etter bortfall av osteeksport.
  • I

    næringseiendom

    er det store arealer ledige i byer som Trondheim og Ålesund. Det vil kunne presse ned leieprisene og gi større forskjeller mellom attraktive og mindre attraktive lokaler. Det advares mot at utfordringer i varehandelen kan forplante seg til næringseiendom med mange slike leietakere.

(ekstern lenke)

Publisert: 24.10.2019 05:55

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:42