Ole Reinlund rektor Alesund vgs foto Ogne
UTVIDER: Ålesund-skoler øker sjøfolkutdanninga. Rektor Ole Reinlund ved Ålesund vidergående skole utvider med en klasse, og arbeider også for å få til et samarbeid med Forsvaret og ytterligere utvidelser av studietilbudet. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Skal utdanne flere sjøfolk

Til høsten starter både Ålesund og Borgund videregående skole flere klasser for utdannelse av sjøfolk. Også Fagskolen utvider.

10.04.2025

I fjor gikk  flere aktører i Ålesund sammen for å få til at det skal utdannes flere sjøfolk i Ålesund, for å sikre at både Forsvaret og den sivile skipsflåten får de folkene de trenger i en farligere verden.

De første som gjør ord til handling er Ålesund og Borgund videregående skoler og Fagskolen i Møre og Romsdal. 

Ålesund videregående skole utvider fra fem til seks klasser på andre årstrinn, Vg2 maritime fag. Det blir enten en matrosklasse eller en skipsmotormekanikerklasse avhengig av søknadene som kommer inn, i tillegg til de fem klassene som skolen har dette året. 

Hver klasse har 15 elever, som betyr at skolen kommende skoleår øker fra 75 til 90 elever på de to utdanningene. De er klare for å starte læretiden neste sommer.

Hos Borgund videregående skole utvides andre årstrinn fra en til to klasser for skipselektrikere. Også der er hver klasse på 15 elever. 

Fagskolen i Møre og Romsdal utdanner dekk- og maskinoffiserer både i Kristiansund og Ålesund i en toårig utdanning. Til høsten starter utvides tilbudet med et deltidsstudie for dekksoffiserer. 

Studiet kan kombineres med jobb og skal gå over fire år. Planen er å ta inn 24 studenter, men det kan bli aktuelt å ta inn flere, sier rektor Helene Hanken ved Fagskolen.

Flere læreplasser
Både Hanken og rektorene ved Ålesund og Borgund videregående skoler,  Ole Reinlund og Roger Andrè Fylling, var med da samarbeidet om å utdanne vesentlig flere sjøfolk ble presentert i fjor høst.

I tillegg til de tre skolene, står NTNU, ÅKP, NTNU Ocean Training, NMK, GCE Blue Maritime og Maritimt Forum Nordvest bak initiativet for å bidra til at Norge på kort tid kan få utdannet mange nye sjøfolk.

Forsvaret alene har et behov for 1300 nye sjøfolk i tidsperioden for den nye langtidsplanen, sa instituttleder Hans Petter Hildre i NTNU i Ålesund i fjor. 

De nye sjøfolkene skal blant annet bemanne alle de nye skipene som skal bygges for Sjøforsvaret. I tillegg øker etterspørselen etter sjøfolk i den sivile flåten. På toppen av det hele, er det usikkert om russiske sjøfolk får fortsette på norske skip i tilfelle enda høyere konfliktnivå med Russland.

Rektor Ole Reinlund ved Ålesund videregående skole sier tilgangen på læreplasser er det som har gjort at skolen ikke har utvidet utdanningstilbudet tidligere. 

– Nå satser vi på at det er læreplasser, både i Sjøforsvaret og sivilt, sier han.

Vil ha spesialutdanning for Forsvaret
Ålesund videregående skole arbeider også for å utvide utdanningen av sjøfolk ytterligere, og målet er at det skal skje i samarbeid med Forsvaret.

– Sjøforsvaret sitt behov vil øke kraftig de kommende årene. Ikke over natten, men litt etter litt. Det henger sammen med bygging av flere fartøy, sier Reinlund. 

Skolens mål er å etablere et eget utdanningsløp i samarbeid med Sjøforsvaret, der de som går der får en særlig tilrettelagt opplæring for læreplass på Forsvarets fartøy etterpå.

Ikke klart
De videregående skolen finansieres av fylket, Fagskolen dels av staten og dels av fylket.

Det som gjenstår før alle initiativtakerne bak den maritime utdanningssatsingen øker kapasiteten, er at også NTNU kommer i gang. 

NTNU finansieres av staten og en ide som ble lansert i fjor høst, var at utdanning av flere studenter kunne finansieres gjennom forsvarsbudsjettet.

Publisert: 10.04.2025 05:00

Sist oppdatert: 11.04.2025 08:21

Mer om