Dronning sonjas plass Apartement Invest illustrasjon 11
«TORGET»: Oslo-baserte Apartements Invest har levert inn konseptet «Torget» med servering, kulturtilbod og leilighetshotell. Illustrasjon: Apartements Invest
Nytt

Slik ser de for seg kremtomt i Ålesund

Knut Flakk og Roger Hofseth er blant dem som vil kjøpe Dronning Sonjas plass.

Marius Rosbach
27.09.2022

Tirsdag la Ålesund kommunale eigedom (ÅKE) fram de ulike konseptene som er kommet inn for Dronning Sonjas plass i Ålesund.

Dagen før ble det kjent at det var kommet inn tre bud. Disse er fra:

  • Flakk Gruppen i Ålesund, som har levert konseptet «Dronning Sonjas plass». Kontaktperson er Knut Flakk.
  • Incrementum Eiendom i Ålesund som har levert konseptet «Dronning Sonjas havn». Kontaktperson er Roger Hofseth.
  • Det Oslo-registrerte selskapet Apartements Invest As har levert inn konseptet «Torget». Kontaktperson er Ole Henrik Engen.

Sentrumseiendommen er til salgs med en prisantydning på 12 millioner kroner.

Dronning sonjas plass Flakk Gruppen Illustrasjon 11
FLAKK-FORSLAG: Det er kjent fra tidligere at Flakk-konsernet i Ålesund har vært nysgjerrige på tomta. Dette er deres forslag til konsept kalt «Dronning Sonjas Plass», som er utviklet av Atelier Oslo + Lund Hagem. Illustrasjon: Atelier Oslo + Lund Hagem

Incrementum Eiendom med blant andre Roger Hofseth og André Skarbø på eiersida har kalt sitt konsept for «Dronning Sonjas Havn».

Her vil de ha mathall i første etasje, nytt fisketorg og en lounge under vann. Oppover i etasjene vil de ha fem etasjer med kontorlandskap, og skybar med grønt tak på toppen, som er tilgjengelig for publikum.

Dronning sonjas plass Incrementum Eiendom illustrasjon 11
«DRONNING SONJAS HAVN». – Med bygningsformen som strekker seg oppover, minimeres bygningens fotavtrykk, og frigjør plass for offentlige aktiviteter, heter det i omtalen fra Incrementum Eiendom. Illustrasjon: Incrementum Eiendom .

Apartements Invest sitt konsept inkluderer mathaller, kulturtilbod på bakkeplan, med leilighetshotell oppover i etasjene. I 7. etasje vil de ha en stor åpen takterrasse delt i to uteområder.

Dronning sonjas plass Apartement Invest illustrasjon 33
«TORGET»: Navnet er kun midlertidig for å peke på hovedideen med konseptet, skriver Apartement Invest. Konseptets kjerne er offentlige arealer, langgater og promenader med tilhørende takarealer.

Flakk Gruppen foreslår også en tilgjengelig førsteetasje med spiseplasser, stor takhøyde og glassfasader. I underetasjen foreslår de kunsthall. Videre har de skissert fire etasje pluss toppetasje på sitt bygg.

Dronning sonjas plass Flakk Gruppen Illustrasjon 22
LEVENDE BYOMRÅDE: Flakk Gruppen inviterte flere arkitektkontor til en konkurranse om utformingen av sentrumstomta. De mener arkitektene Atelier Oslo + Lund Hagem leverte de beste forslaget. Visjonen var å gjøre østsiden av Brosundet til et levende område for hele byens befolkning. Illustrasjon: Atelier Oslo + Lund Hagem

Budfristen gikk ut mandag
Kommunestyret i Ålesund vedtok retningslinjer for hvordan salget skulle gjennomføres i fjor.

Blant annet må alle bud også inneholde en konsept for utbygging av eiendommen – og nærområdet.

Eiendommen ble lagt ut på det åpne markedet før sommerferien, og fristen for å komme med bud gikk ut mandag klokka ti.

Dronning sonjas plass Incrementum Eiendom illustrasjon 33
Nybygget vil åpne opp Brosundet og koble nord og sør sammen på en unik måte, mener Increntium. Bygget som her er sett fra kanalen mot sjøbad og fisketorg, setter også lite fotavtrykk med hengende etasjer. Illustrasjon: Incrementum Eiendom

Sannsynlig med forhandlinger
Nå ska de ulike konseptene sendes til ulike interne og eksterne parter. Styret i ÅKE gjøre en vurdering av alternativene på et styremøte 13. oktober.

– Vi regner ikke med å motta bud/konsept som kan aksepteres uten videre. Det er mer sannsynlig at budene/konseptene blir gjenstand for forhandlinger eller dialog for å avklare blant annet detaljspørsmål, tidsperspektivet for utbyggingen, samt eventuelle forbehold som er tatt, het det i en orientering om den videre prosessen før konseptene ble offentliggjort.

Også en evalueringsgruppe er involvert, i tillegg til to interne og én ekstern arkitekt.

Trolig til politisk behandling i oktober
Etter planen skal de ulike konseptene sendes til politisk behandling i løpet av relativt kort tid, for å avklare hvilke konsept som blir valgt.

I utgangspunktet er det ventet et endelig vedtak i slutten av måneden.

Politikerne i kommunestyret kan imidlertid også legge andre føringer på prosessen.

Publisert: 27.09.2022 12:27

Sist oppdatert: 27.09.2022 17:46

Mer om