Det har paa mange maater staatt stille
BYBADET: Tirsdag ble den nyeste eiendomsinvesteringa til Haagensen-familien tatt i bruk, men Gunnar Haagensen (innfelt) mener Ålesund sentrum har hatt en svak utvikling sammenligna med andre byer.
Nytt

– Det har på mange måter stått stille

Gunnar Haagensen med bredside mot byutviklinga i Ålesund.

Marius Rosbach
20.01.2021

Tirsdag stod den foreløpig siste store investeringa til Brødrene Jangaard i Ålesund klart med Ålesund Bybad. Medeier og styreleder i familieselskapet, Gunnar Haagensen, er ikke i tvil om at den nye attraksjonen i bysentrum, vil skape mer liv.

Men han er ikke imponert over byutviklinga i sentrum de siste tiåra.

– Det har vært en utfordring for politikerne i Ålesund å legge til rette nye areal for utvikling. Det ene er forholdet mellom vekst og vern. Det andre er tilrettelegginga for cruisetrafikken. Begge deler utgjør motstridende interesser for å utvikle byen, forteller Haagensen til NETT NO.

– Har på mange måter stått stille
I en årrekke har ålesundfamilien vært sentrale i å utvikle eiendommer i sentrum. Haagensen mener likevel at det har gått tregt, og viser til hva som har skjedd rundt Moa og på Digerneset i løpet av den samme perioden.

nettnohalf

– Jeg tenker at byen alltid har vært attraktiv, men den har utvikla seg svakt sammenligna med mange andre byer. Det har på mange måter stått stille, mener han.

Vernereglene i jugendbyen gir andre forutsetninger, enn de fleste andre plasser. Men i det ligger også en forpliktelse på politikerne, mener Haagensen.

– Det krever at de jobber skikkelig med temaet og har kunnskap om hva man bør si ja, og nei til. Det må være forutsigbart hvis man skal få utenbys investorer til å interessere seg for byen. Om man er redd for å gjøre store grep, kan det legges til rette for enkelttomter, sier han.

Har investert minst en milliard
De siste ti åra har Haagensen-familien vært med på investeringer på minst en milliard kroner i bygg- og anlegg i byen, blant annet med Aksla Parkering og kontorbygg på Skansekaia. Det siste som er gjennomført, er altså bybadet og boliger til rundt 450 millioner kroner.

Bybadet åpnet: I mål med mindre enn én prosent avvik

nettnohalf

Allerede i 2016 fortalte Haagensen til NETT NO at de begynte å gå tomme for nye eiendomsinvesteringer i byen. Haagensen mener det fortsatt er slik at der ikke er opplagte prosjekter tilgjengelige.

Sørsida er et område det er knytta stor spenning til, men det er usikkert hva som blir realisert - og når. For seks år siden ble det vedtatt en plan for området etter en lengre prosess. I løpet av det siste året er Sørsida Utvikling etablert, som skal få fart på utviklinga.

Stått i stampe på sørsida
Haagensen mener byutviklinga har kommet i andre rekke på sørsida, til fordel for interessene til cruisenæringa og utvikling av et plasskrevende havneområde.

– Her mener jeg det burde vært stilt areal til disposisjon for utbyggere, men det er ikke blitt prioritert. Det er mer enn 20 år siden kommunen kjøpte området for 40 millioner. Og nå er det brukt 20 millioner kroner på å regulere og prosjektere. Vi kunne vi fått opp 400 nye boliger for lenge siden hvis kommunen hadde vært fremoverlent, sier han.

– Fortsatt behov for sentrumsboliger
Trass i at det er gjennomført flere sentrumsnære boligprosjekt de siste åra, som Fri Sikt og ved Utstillingsplassen, er det fortsatt behov for at flere bor i sentrum, mener Haagensen.

Av de 32 leilighetene som Brødrene Jangaard har investert i ved bybadet, er 22 solgt. De største og dyreste gikk først. Felles for disse boligprosjektene er at det er utbyggere fra regionen som står bak.

– Jeg tror det fortsatt er et stort behov for boliger som ligger i gangavstand fra sentrum, og hvor prisen ikke er for høy. Det bør også legges til rette for at andre aktører kommer inn og utvikler Ålesund, legger han til.

Vil ha inn profesjonelle boligbyggere
Gunnar Haagensen tror byen ville hatt godt av å få inn profesjonelle boligbyggere utenfra, og etterlyser et bedre beslutningsverktøy for å få det til. Her mener han kommunen bør sitte i førersetet og legge premissene. Han viser til Trondheim kommune som et eksempel.

– De er kjempeflinke, og det blir lagt til rette ferdig regulerte tomter, som selges til utbyggere basert på salgbart regulert areal. En økende grad av profesjonalisering og nye folk som er villige til å satse på Ålesund, tror jeg vil være bra, forklarer han.

Ofte har dårlige opplevelser med det kommunale saksapparatet dreid seg om at ting har tatt lang tid.

– Jeg opplever at utenbys investorer er redd for å forsøke seg i Ålesund sentrum – det ryktet må vi forbedre, sier han.

Og ting har ikke blitt bedre med nye sammenslåtte Ålesund kommune, skal vi tro Haagensen.

– Det har snarere blitt verre, er konklusjonen hans så langt.

Les også: Lovar meir aktiv næringspolitikk

Pluss og minus i sentrumshandelen

Vil ha meir ja-haldning i byggesaker

Ber misnøgde bedrifter ta kontakt

Ulstein og Ålesund blant 20 på topp i NHO-kåring


Publisert: 20.01.2021 05:55

Sist oppdatert: 26.06.2022 21:44