Snart klare med unik ladestasjon
Cyan Energy vil sørge for at elbileiere kan lade på under ti minutter. Regelverket er bremsekloss.
Ålesund-selskapet Cyan Energy er i rute til å etablere det som blir en unik ladestasjon for elkjøretøy på Hareid.
I løpet av november har selskapet første versjon av stasjonen på plass. Etter noen uker med testing, håper de å ta i bruk ladestasjonen før årsskiftet.
– Vi må først teste at konseptet med programvare og algoritmer fungerer som det skal, forteller daglig leder Bjørn Bjerke til NETT NO.
Den første versjonen av stasjonen vil levere maksimalt av det som er lov – 350 kilowatt. Det betyr at det fortsatt er et stykke igjen til målet om at elbileiere kan få «fylle» på få minutter.
Regelverk er bremsekloss
Bjerke forteller at regelverket per nå er det største hinderet for å komme kjapt videre med å kunne utnytte alt fra hydrogen, solenergi og vindkraft – slik de ønsker.
Det er spesielt bruken av hydrogen og plasseringen av tankene for dette, som er en utfordring.
– Vi har møtt noen tekniske utfordringer vi ikke venta, og per i dag er regelverket i beste fall uoversiktlig. Det bør ryddes opp og bli lett for industrien å bruke, om vi skal få fart på det grønne skiftet, sier han, sier han.
Vil også etablere seg rundt hovedstaden
Pilotstasjonen på Hareid ligger rett ved innkjørselen til Ulmatec-konsernet og industriselskapet er hovedkontraktør i arbeidet med å utvikle konseptet.
Cyan Energy-sjefen forteller at stasjonen er dimensjonert for å levere 1 megawatt – når regelverket tillater det. Det vil åpne for langt raskere lading enn med den første versjonen.
– Vi jobber samtidig med å få et større kundegrunnlag for drifta, blant annet ved at vi leiter etter en lokasjon rundt Oslo, forteller Bjørn Bjerke.
Ideen kom fra oljeindustrien
Cyan Energy har satt seg «hårete» mål for framtida. I første omgang ønsker de å bygge ut 150 ladestasjoner – og på sikt flere tusen.
Ideen oppstod via et prosjekt som eierselskapet, Petro Well Services, hadde i Argentina. Da dreia det seg om boring av brønner til oljeindustrien. Men teknologien har vist seg å kunne utnyttes til ladestasjoner for biler.
Bjerke mener det er et klassisk eksempel på hvordan kunnskap fra olje- og gass, er avgjørende for å finne løsninger for det grønne skiftet.
Publisert: 16.10.2023 05:00
Sist oppdatert: 03.07.2024 20:04