Bjørn Bjerke Petrowell Foto Marius Rosbach
PLUSS I REGNSKAPET: Basisen for Bjørn Bjerke og Petro Well de siste åra har vært bore- og pluggeoppdrag med riggen Optimus (innfelt). En større avtale med Haliburton sikra overskudd i fjor. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Tjener penger etter tunge tapsår

Etter å ha satset flere hundre millioner kroner i offshoreteknologi får investorene avkastning fra Ålesund-selskap.

Marius Rosbach
20.05.2023

Petro Well Services har en historie som skiller seg fra de fleste bedrifter. Ålesund-selskapet som holder til på Brunholmen, oppstod i 2016, i kjølvannet av et riggsalg som endte i rettssak og konkurser.

Etter å ha investert tungt i teknologiutvikling i olje- og offshore i flere år, begynte det å løsne for selskapet sin kostnadseffektive måte å plugge oljebrønner på.

Så kom pandemien – og satte selskapet tilbake på nytt. Nå viser fjorårsregnskapet at selskapet fikk overskudd for første gang siden 2016.

– Vi har signert kontrakter, levert og tjent penger. Samtidig ser vi nå at vi skal bevege oss mer over på fornybarmarkedet, forteller daglig leder Bjørn Bjerke til NETT NO.

Les mer om historia til selskapet:

– Er kapitalsterke og tålmodige
Bjerke er fortsatt medeier i Petro Well Services via selskapet So Gale – som uttales på ålesunddialekt. Men eierandelen ble vannet ut i løpet av tapsårene fra 2017 til 2021.

– Vi blei knust av pandemien, forteller han.

Basen de hadde i Stavanger måtte nedbemannes, og de gikk fra å ha rundt 50 personer i arbeid inkludert innleide - til to ansatte. Eierne i De forente arabiske emirater har likevel stått last og brast med selskapet.

– De er tre privatpersoner, men de er kapitalsterke og tålmodige, sier Bjerke om eierne Ayman Khiro Abaji, Kifah Ahmad M. Maharmeh og Saleh Kadour Al Sabagh, som eier selskapet sammen.

De to førstnevnte eier i dag 44 prosent hver, mens sistnevnte eier knappe 12 prosent.

– De opererer litt som på Sunnmøre og har et nettverk med folk som er villige til å bidra med kapital, forteller Bjerke.

Petro Well Megatrack illustrasjon petro well 11
CO2-NØYTRAL: Boreriggen Megatrack kan flytte seg fra brønn til brønn, uten at det settes varige spor i terrenget. Petro Well mener det er mulig å utvikle karbonnøytrale felt ved å bruke fornybar energi til å hente opp de ikke-fornybare ressursene. Illustrasjon: Petro Well

Tjente penger på storkontrakt i fjor
Hovedårsaken til at selskapet for første gang fikk et overskudd i fjor, er en avtale med den amerikanske oljeservicegiganten Haliburton og Aker BP.

– Det var den kontrakten vi tjente penger på i fjor, forteller Bjerke.

Avtalen er verdsatt til rundt 300 millioner kroner, og i årsrapporten skriver Petro Well at planen er å avslutte prosjektet i 2024 eller 2025.

Petro Well Services
Årsresultat (i mill kr)
2022
2021
Driftsinntekter
26,3
10,3
Driftsresultat
34,8

-23,9

Resultat før skatt
28,9
-28,9

Borer til flere tusen meters dybde
Haliburton er oppdragsgiver på storkontrakten, mens sluttkunden er Aker BP. Prosjektet har også gjort seg nytte av erfaringa Petro Well har høstet med den modulbaserte riggen Optimus, som de også eier.

Enkelt sagt har Petro Well lagd en borerigg som ikke er en rigg. Den automatiserte enheten kan også brukes på land som en slags gravemaskin med belter. Slik kan de utføre boreoppdrag til flere tusen meters dybde på en langt mer skånsom måte enn en rigg, hvor det blant annet må bygges vei fram til brønnen.

– Før påske leverte vi blant annet en ny simulator for å kjøre utstyret med «googles», som er en del av pakka, forteller Bjerke.

Oljebrønn argentina foto yfp equnior 11
SETTER STORE SPOR: Tradisjonell oljeutvinning på land setter store spor med infrastrukturen som kreves for å drifte brønnen. Her fra et felt i Argentina hvor Equinor kjøpte seg inn i fjor. Foto: YPF/Equinor

Spesialister på plugging av brønner
Inngangsporten til storkontrakten med Haliburton var et tidligere oppdrag hvor Petro Well utviklet en metode for å plugge oljebrønner, som var langt rimeligere enn tradisjonelle metoder.

– Å oppnå mindre utslipp er det vi hele tida jobber mot. Målet å bruke mindre og mer effektivt utstyr, som er mer teknologibasert, og reduserer behovet for både personell, helikopterturer og skip, forklarer Bjerke.

Han påpeker at den overordna målsettingen til selskapet er å oppfylle FNs bærekraftsmål.

Cyan Energy Bjørn Bjerke Vivian Larsgård Ingebrigtsen Foto Marius Rosbach 11
LADESTASJON: Duoen Bjørn Bjerke og Vivian Larsgård-Ingebrigtsen er de eneste ansatte i Cyan Energy. Energiselskapet samarbeider med Ulmatec på Hareid om å etablere en ladestasjon for elbiler med ladetid på under ti minuter. Foto: Marius Rosbach

Satser på superrask elbillader
Kunnskapen Ålesund-selskapet har opparbeidet i olje- og offshoreindustrien bruker de på flere områder. Store deler av fjoråret ble brukt til å utvikle Cyan Energy-konseptet – en superrask ladestasjon for elbiler.

NETT NO omtalte nylig satsingen, som skjer i samarbeid med Ulmatec-konsernet. Pilotstasjonen skal etter planen bygges på Hareid og tas i bruk allerede på seinsommeren.

Bjerke er full av lovord om mulighetene i regionen, og påpeker at de sjelden må utenfor Nordvestlandet for å hente finne ressursene de trenger for å komme videre i arbeidet.

– Vi mener det er mange muligheter for å ta det vi har lært av olje- og gass, og bruke det på nye områder, sier han.

Målet er CO2-nøytral oljeutvinning
Det langsiktige målet er intet mindre enn å utvikle en metode for karbonnøytral olje- og gassutvinning. For å komme dit har de begynt å utforske mulighetene i geotermisk energi.

– Med vår enhet kan vi bore ned til rundt 3000 meters dyp. Det gjør at vi kan hente opp temperaturer på 120 grader, forteller Bjerke.

Når de i tillegg borer flere løp, som fungerer som varmevekslere for temperaturen – og som kan hente ut energien når det er behov for den – kan de også lage strøm – eller hydrogen.

– Her er teknologien foreløpig bare i startgropa, ifølge Bjerke.

Cyan Energy Hareid foto Cyan Energy 22
KLAR TOMT: Om alt går etter planen, kan den første superraske ladestasjonen rett ved innkjørselen til Ulmatec, tas i bruk på seinsommeren. Foto/illustrasjon: Cyan Energy

Utforsker flere muligheter
I første omgang er planen å utforske mulighetene for å bore etter varmtvann som for eksempel kan brukes til oppvarming av hus. Det kan gi kontantstrøm mens de jobber med å nå det langsiktige målet.

– Teknologien som brukes til det, er tilgjengelig og kan kjøpes. Det som ikke er vanlig, er å bore ned til de dybdene vi gjør, forteller han.

I takt med at energiprisene har gått oppover, er ulike energiformer blitt mer interessante. Selskapet har fått noe støtte fra Innovasjon Norge, men Bjerke stusser over at myndighetene ikke satser bredere.

Han trodde for eksempel prosjektet med å utvikle superraske ladestasjoner for elbiler, ville fatte interesse. Men etter en lengre dialog om mulighetene for støtte til et utviklingsløp, gikk de til eierne og fortalte at de hadde mista troen på at det var mulig.

– Da sa de at «vi gjør det selv». For de har troa, sier Bjerke.

Publisert: 20.05.2023 05:00

Sist oppdatert: 20.05.2023 02:09

Mer om