Nordiccad innfelt kjell inge gjesdal baby segmentation tool fto nordiccad 11
KUNSTIG INTELLIGENS: Slik ser et MR-bilde av en baby ut i programvaren Baby Segmentation Tool, som Kjell-Inge Gjesdal (innfelt) har utvikla. Foto: NordicCAD.
Nytt

– Stor stas og veldig overraskende

Ålesund-startup vant Ideprisen 2021.

Marius Rosbach
16.06.2021

Et samarbeidsprosjekt mellom Akershus universitetssykehus (Ahus) og Ålesund-bedrifta Nordiccad er vinnerne av Idéprisen 2021.

–Dette er stor stas og veldig overraskende. Vi ble oppmuntret til å sende inn vår idé, men vi hadde ikke drømt om at vi skulle gå helt til topps. Vi gleder oss til videre samarbeid med Inven2 for å få dette produktet ut i klinisk bruk, sier uttaler gründer Kjell-Inge Gjesdal til Inven2.com.

Kan avsløre risikosvangerskap
I år kom det inn 34 idéer til Idéprisen og vinneren er en programvare basert på kunstig intelligens for volumberegning av foster og morkake.

Teknologien kan på to minutter avsløre risikosvangerskap tidlig i mors liv. Dette har det hittil ikke vært mulig å gjøre nøyaktig nok, og er svært tidkrevende med dagens manuelle metode.

Gjesdal er klinisk medisinsk fysiker ved Ahus og daglig leder av programvareselskapet Nordiccad, som er sprunget ut av Sunnmøre MR-klinikk på Moa. Den har Gjesdal drevet siden 2003.

NETT NO skrev i vinter om selskapet da de var nominert til en gjev internasjonal pris i konkurranse med giganter som Siemens, Philips og General Electric.

Kunstig intelligens viktigere
Bak idéen og utviklingen står Kjell-Inge Gjesdal og Carl Petter Skaar Kulseng fra Nordiccad, sammen med Vigdis Hillestad og Anne Eskild ved Ahus.

– Kunstig intelligens kommer til å revolusjonere mye av medisinen. Vi jobber også videre med å lage hologrammer av babyene vi tar MR-bilder av. Dette kan bli et viktig verktøy for kirurger som må inn å operere på fosteret mens det fremdeles er i mors mage, sier Gjesdal.

Idéprisen er et årlig initiativ fra Inven2, et selskap eid av Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo for å forvalte det kommersielle potensialet til oppfinnelser og arbeid fra helseforetakene i Helse Sør-Øst.

Publisert: 16.06.2021 11:52

Sist oppdatert: 16.06.2021 12:06

Mer om