Stort potensial for aa bruke kunnskap fra olje i havbruk
FRA OLJE TIL OPPDRETT: Sintef-forsker Signe Anne Sønvisen mener bedrifter i oljebransjen har nye muligheter i oppdrettsnæringen.
Nytt

– Stort potensial for å bruke kunnskap fra olje i havbruk

For første gang i historien fikk havbruksnæringen plass på oljemessen ONS. 

Administrator
02.09.2016
Mulighetene for å bruke teknologi fra oljenæringen i oppdrettsbransjen kan være betydelige.
Temaet for årets ONS er «transition», som på norsk kan oversettes til «overgang» eller «omstilling».
Tematikken har vært gjennomgående for de ulike arrangementene på oljemessen, noe som har gitt seg ulike utslag. En av følgene er at havbruksnæringen for første gang i historien har fått en plass i programmet.

– Store muligheter

Torsdag var en av messens tekniske foredragssesjoner viet overføring mellom oljeindustrien og havbruksnæringen.
Seansen var ledet av forskerne Signe Annie Sønvisen (Sintef) og Even Ambros Holte (Marintek), som tidligere i år publiserte en rapport om emnet.

– Det er ingen tvil om at det er store muligheter for å overføre teknologi og kunnskap mellom de to næringene, sier Sønvisen til Sysla.
– Men det er ikke helt enkelt, heller. Det er noe annet å drive med levende skapninger som skal bli mat, enn med rør og avansert teknologi. Ting kan ikke nødvendigvis overføres direkte, sier hun.

Krisen gir innovasjon

Sønvisen opplever at det blant petroleumsbedrifter er betydelig vilje til å se mot havbruk, noe oljekrisen er med på å forsterke.
– De er nødt til å tenke nytt. Nedgangen er med på å drive fram innovasjon. Viljen er der, men likevel skal det noe til å ta steget ut i det ukjente, sier hun.
I rapporten pekes det på flere områder der det er mulig med kunnskapsoverføring, blant andre innen undervannsteknologi, operasjoner under vanskelig værforhold, fartøyutvikling og -konstruksjon og miljø- og energieffektivitet.

Lang sikt

Kongsberg-gruppen er ett av selskapene som allerede har begynt å se på mulighetene for å bruke kunnskap fra oljebransjen i havbruksvirksomhet.
– Vi ser spesielt muligheter når det gjelder oppdrettsanlegg langt til havs, sier Thor Hukkelås i Kongsberg Maritime.

Bedriften samarbeider allerede med oppdrettsselskapet Salmar om et oppdrettsanlegg på dypt vann, der Kongsberg-gruppen blant annet skal levere teknologi knyttet til overvåking og automatisering.
– Vi ser et stort marked i havbruk, men er samtidig klar på at dette ikke kommer i morgen. Vi mener det minst vil ta tre år, sier Hukkelås.

Kostnadsgalopp

Også forsker Sønvisen mener potensialet for overføring vil være spesielt stort hvis det på sikt lykkes å etablere oppdrettsanlegg på åpent hav.
– Dimensjonene i petroleumsnæringen er enorme, og i en helt annen skala enn innen havbruk. Når oppdrettsnæringen går offshore, vil skalaen bli større, sier hun.
Sønvisen ser flere barrierer som kan gjøre det vanskeligere med samarbeid mellom de to næringene, blant annet kostnadsnivået.
– Havbruksnæringen tåler ikke et kostnadsnivå som det som har utviklet seg i oljeindustrien, sier hun.
Stigende laksepris har allerede ført til et .

Bedre sikkerhet

Også innenfor sikkerhet og HMS kan havbruksnæringen lære mye av oljeindustrien, mener Anne Marie Wahlstrøm og Kari-Anne Lenvik fra DNV GL, som holdt foredrag under havbruksseansen torsdag.
– Jobb på oppdrettsanlegg er Norges nest farligste jobb etter fiskeri. Det er et paradoks at det ikke er mer oppmerksomhet rundt sikkerhet i bransjen, sa de to.
– I oljebransjen ligger det i ryggmargen at sikkerhet kommer først. I havbruk er det «fisk først». Tankene rundt sikkerhet er noe dere i oljebransjen kan ta med dere til havbruk.

Publisert: 02.09.2016 13:39

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:00