Landbruksnettverket i Høyre vil heller stille seg bak landbrukets egen klimaplan, framfor å følge anbefalingene i rapporten Klimakur 2030 som regjeringen fikk overlevert tidligere i år.
– Å løfte kua og landbruket opp som en klimaversting er ufortjent. Det blir for enkelt å tro at å kutte i produksjonen av rødt kjøtt i Norge skal redde klimaet. Norsk landbruk har den laveste antibiotikabruken i landbruket i hele Europa, og vi må ikke være så korttenkte at gjør oss avhengige av å importere kjøtt, uttaler Emblemsvåg i en pressemelding.
Landbrukets egen klimaplan tilsvarer kutt tilsvarende fem millioner tonn Co2, men ikke kutt i produksjonen av rødt kjøtt utover kostholdsrådene.
– Vi opplever at Klimakur har bidratt til å skape usikkerhet i landbruket, og at flere bønder nå vurderer hvorvidt de skal ta sjansen på å investere i melkekyr og produksjon av rødt kjøtt. Det er svært uheldig, mener hun.
Stortingsrepresentanten vil jobbe for å finne løsninger for et mer miljø- og klimavennlig landbruk i dialog med næringa selv, og «uten å avskilte kua», sier Emblemsvåg.
Frykter mange årsverk forsvinner
Blant forslagene i Klimakur-rapporten er kutt i produksjonen og forbruket av rødt kjøtt, som nettverket mener vil føre til at mellom 6500 og 9000 årsverk blant bøndene forsvinner. De frykter også økt gjengroing og at ammekuproduksjonen reduseres med 70 prosent.– Å løfte kua og landbruket opp som en klimaversting er ufortjent. Det blir for enkelt å tro at å kutte i produksjonen av rødt kjøtt i Norge skal redde klimaet. Norsk landbruk har den laveste antibiotikabruken i landbruket i hele Europa, og vi må ikke være så korttenkte at gjør oss avhengige av å importere kjøtt, uttaler Emblemsvåg i en pressemelding.
Landbrukets egen klimaplan tilsvarer kutt tilsvarende fem millioner tonn Co2, men ikke kutt i produksjonen av rødt kjøtt utover kostholdsrådene.
Les også:
– Har bidratt til å skape usikkerhet
Emblemsvåg mener landbruket har gått offensivt til verks, og påpeker blant annet at de fikk på plass klimatiltak i årets jordbruksoppgjør, til tross for at det var dårligere enn vanlig sett fra bøndene side.– Vi opplever at Klimakur har bidratt til å skape usikkerhet i landbruket, og at flere bønder nå vurderer hvorvidt de skal ta sjansen på å investere i melkekyr og produksjon av rødt kjøtt. Det er svært uheldig, mener hun.
Stortingsrepresentanten vil jobbe for å finne løsninger for et mer miljø- og klimavennlig landbruk i dialog med næringa selv, og «uten å avskilte kua», sier Emblemsvåg.
Les også
:Publisert: 01.09.2020 14:30
Sist oppdatert: 07.04.2021 15:25