Superoptimist for oppdretterne
UTBYTTE: Botholf Stolt-Nielsen forlot Pan Fish da banken tok over, men ble værende i oppdrettsnæringen. Han eier 25 prosent i eksportselskapet Ocean Supreme i Ålesund. Selskapet satte av fire millioner kroner i utbytte etter 2013.
Nytt

Superoptimist for oppdretterne

1,2 milliarder nye asiater inn i middelklassen i løpet av det tiåret vi er inne i gjør Botholf Stolt-Nielsen superoptimistisk på oppdrettsnæringens vegne.

28.05.2014
- Etterhvert som det blir flere og flere i middelklassen åpnes det nye restauranter og supermarkeder, og de skal ha produkter, sier Botholf Stolt-Nielsen.
Etter at bankene tok over oppdrettselskapet Pan Fish i 2003 startet den tidligere Pan Fish-direktøren eksportselskapet Ocean Supreme, og etablerte seg i Gangstøvika i Ålesund.
Selskapet 11 ansatte, og solgte laks for 580 millioner kroner ifjor (se tabell).

For tidlig ute

I dag kan Stolt-Nielsen se at Marine Harvest har utviklet seg etter de linjene han og resten av Pan Fish-ledelsen tenkte på da Pan Fish var Norges største oppdrettseselskap - til et stort og intergrert selskap med kontroll på verdikjeden fra smoltproduksjon til videreforedling.
Men da lakseprisen stupte i 2001 og 2002, etter en kraftig økning i produksjonen, hadde ikke Pan Fish ressurser til å stå i mot. Gjelden ble for stor, og bankene tok over.
Ti år senere ble markedene på ny forsynt med mye mer laks enn tidligere, og mange fryktet en ny langvarig nedtur, med oppdrettere i minus. Slik gikk det ikke, markedet svelget unna, og prisene falt ikke mer enn at oppdretterne likevel klarte å tjene penger.
- Kanskje var vi for tidlig ute, og ble felt av lav laksepris og sykdomsproblemer sier Stolt-Nielsen.

Alliert med oppdretter

Sommeren 2003 var han i gang med Ocean Supreme. Stolt-Nielsen selv eier 25 prosent i selskapet, og er største aksjonær, sammen med lakseoppdretter Gerhard Alsaker i Sunnhordland, som også eier 25 prosent.
Ocean Supreme har spesialisert seg på eksport til oversjøiske markeder. Det betyr flyfrakt av fersk laks, med Japan og resten av Asia som det viktigste markedet. Det har også betydd bedre marginer enn eksport til Europa, men også større risiko.
Rundt halvparten av laksen Ocean Supreme eksportere kommer fra Alsakers oppdrettselskap, Alsaker Fjordbruk, resten kjøpes fra oppdrettselskaper på Vestlandet og i Nord-Norge.

Tøffere konkurranse

Sammenlignet med Pan Fish-tiden er det blitt vanskeligere for oppdrettsnæringen å vokse, samtidig som det er blitt et sterkere driv i etterspørselsveksten. Sammen med blant annet prognosene om en økning i den asiatiske middeklassen på 1,2 milliarder frem til 2020 mener Stolt-Nielsen at oppdrettsnæringen har lyse utsikter i flere år fremover.
Paradoksalt nok gjør laksens popularitet i Asia det tøffere for ham.
Flere kaster seg inn i det asiatiske markedet, og konkurransen øker. Samtidig gjorde de høye lakseprisene at etterspørselen i Japan sank ifjor. Det bidro tøffere til at lønnsomheten for Ocean Supreme ble redusert ifjor (se tabell).
- Konkurransen blir større, vi må jobbe mer effektivt, sier Stolt-Nielsen.

Mer laks

Mer effektivt betyr først og fremst at selskapet må øke omsetningen pr. ansatt.
Stolt-Nielsen tror fremdeles det er plass for de selvstendige og rendyrkede eksportselskapene.
- Det er ikke nødvendigvis de større, integrerte selskapene som er mest effektive, sier han.


Det er ikke nødvendigvis de større, integrerte selskapene som er mest effektive

Publisert: 28.05.2014 06:30

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:33