Finn Arne Egeness Nordea foto Paula
PRISVEKST: Sjømatanalytiker Finn-Arne Egeness i Nordea venter ytterligere prisøkning på torsk i 2025 og 2026. Foto: Paula Zwolenski
Nytt

Torsk på vei ut av flere markeder

Høye priser gjør at torsken presses ut av ferdigmat og prosesserte produkter. Blir mer premiumprodukt.

11.03.2025

På North Atlantic Seafood Forum i Bergen varslet sjømatanalytiker i Nordea, Finn-Arne Egeness, at mange produktkategorier blir påvirket av de høye torskeprisene. 

Prisen på torsk har vært rekordhøy i 2024, og har økt ytterligere i 2025. Lav fangst og høy etterspørsel har ført til at prisen har steget oppsiktsvekkende raskt.  

I fjor steg gjennomsnittsprisen på torsk med 10 kroner per kilo, oppgir analytikeren. 

I dag betales fersk torsk med 75 kroner per kilo, og fryst torsk med 82 kroner per kilo (sløyd og hodekappet i Norges Råfisklag). 

Det er en økning på nesten 40 prosent fra samme tid i fjor, og 30 prosent høyere enn i fjerde kvartal i fjor.

Torsken forsvinner fra flere produktkategorier og salgskanaler der betalingsviljen er lav.
Sjømatanalytiker Finn-Arne Egeness

Bytter til andre fiskearter  
I mange produktkategorier, som prosesserte produkter og i foredlingsindustrien, er lav pris avgjørende. 

De høye torskeprisene gjør at fisken ikke lengre kan brukes i prosesserte produkter som fiskepinner og ferdigmat uten at sluttprisen blir for høy.

Arter som alaskapollock, lysing, sei og pangasius erstatter i stadig større grad torsken. 

– Når torskens pris har steget såpass mye, har fiskeindustrien valgt andre arter som råvarer i de prosesserte hvitfiskprodukter, forklarer Egeness. 

Sjømatanalytikeren advarer om at torsken forsvinner fra flere produktkategorier. 

– På grunn av den høye torskprisen og lave fangstene har fiskeindustrien valgt andre arter som råvarer i de prosesserte hvitfiskprodukter for å kunne holde prisene lave for forbruker og for å være konkurransedyktig. 

Stor fleksibilitet i industrien
Byttet mellom arter som brukes som råstoff har likevel vært positivt for den globale tilførselen av hvitfisk, som har vært stabil på rundt syv millioner tonn. 

– Foredlingsindustrien har veldig stor fleksibilitet i valg av råvarer og kan velge det som er tilgjengelig, både i forhold til sesongvariasjoner, fangst og pris, sier Egeness. 

For produkter som tørket torsk og fersk filet er situasjonen mer komplisert. Begge er påvirket av lav fangst og høy pris, men kan ikke erstattes.  

Prisvekst på sei og hyse 
At torsk byttes ut med andre fiskearter fører til økt etterspørsel etter sei og hyse, noe som driver opp prisene på disse artene. 

– Torskens pris er ekstrem høy sammenlignet med andre matvarer. Dette har økt etterspørsel på alternative arter, og dermed også prisene på disse artene. Høye torskepriser har en positiv effekt på andre hvitfiskarter, sier Egeness.

Spesielt hyse og sei er etterspurt, og prisnivået på disse artene er nå høyt. 

I dag betales fersk sei med 22 kroner per kilo, og fryst sei med 30 kroner per kilo.  Det er en økning på over 50 prosent fra første kvartal i fjor. 

Prisen på fryst hyse har mer enn doblet seg fra første kvartal i fjor og ligger nærmere 60 kroner per kilo hittil i år.

Prisforskjellen mellom torsk og sei er rekordstor, men avstanden har stabilisert seg på rundt 50 kroner per kilo de siste 12 månedene, ifølge Egeness. 

Klassifisering av produktene 
Basert på fangst, prisutviklingen og etterspørsel har Egeness delt produktene inn i et fargesystem, rangert etter hvor stor fare det er for at torsk blir byttet ut med annen fisk på grunn av høy pris:

Grønn (ingen fare):

  • Skrei
  • Klippfisk
  • Tørket og saltet torsk
  • Tørket torsk 

Gul (moderat fare):

  • Fersk filet
  • Fish and chips
  • Tørket og saltet torsk 

Rød (stor fare og utfordringer):

  • Fiskepinner
  • Ferdigretter
  • Frossenfilet i butikk
  • Migas

Blir et premiumprodukt 
Egeness forventer at den lave torskefangsten vil vedvare og forverres i de kommende årene. Høy pris og lav fangstkvote vil bidra til at prisen fortsetter å stige.  

Han predikerer at torsk vil bevege seg inn i produktkategorier, markeder og segmenter med høy betalingsvilje. 

– Vi har sett i takt med at prisene på torsk har steget høyt, at en del forbrukere falt fra. Torsken forsvinner fra flere produktkategorier og salgskanaler der betalingsviljen er lav. 

Ifølge Egeness fører de høye prisene og lave fangstene til at torsk igjen blir et eksklusivt produkt. 

– Næringen må jobbe for å flytte mer og mer av torsken inn i kanaler og produktkategorier hvor forbruker har veldig høy betalingsvilje. Hvis man ikke klarer det, vil prisen synke, sier Egeness. 

Samtidig ser han en økende etterspørsel på torsk i mindre størrelser. 

Enda høyere priser enn forventet
Egeness mener at prisøkningen på torsk var enda høyere enn forventet.  

Han mener at prisen har fått drahjelp av den kraftige kvotenedgangen i Barentshavet på 25 prosent i år, og forventninger om ytterligere kvotenedgang til neste år. 

– Det vil føre til at torskeprisen sannsynligvis vil forbli høy både i år og neste år. Samtidig er vanskelig å se for seg at prisen skal stige veldig mye mer enn i dag da, selv om kvoten kommer litt ned til neste år, sier Egeness. 

Økningen har også blitt positiv påvirket av en svak krone, som gir økt pris i norske kroner fordi nesten all fisken eksporteres til Europa. 

Publisert: 11.03.2025 09:02

Sist oppdatert: 11.03.2025 13:52

Mer om