Agnar Lyng S Tadyard foto Ogne
OPTIMIST: Verftsdirektør Agnar Lyng ved Stadyard på Raudberg er optimist på vegne av norske skipsverft, som følge av lav kronekurs.
Nytt

Trur svak krone gjør norsk verftsindustri til vinner

Skrogbygging i utlandet blir stadig dyrere for norske redere, påpeker Stadyard-sjefen.

25.07.2023

Verftsdirektør Agnar Lyng ved Stadyard tror at svak krone gjør at norske verft kan komme styrket ut av konkurransen om oppdragene med utenlandske verft.

Det skriver Fiskeribladet som har snakket med flere aktører i skipsbyggerbransjen om hvordan de ser på framtida.

– Kursutviklingen til den norske kronen vil gjøre norske verft mer attraktive for utenlandske redere. Samtidig blir det dyrere for norske redere å få levert skrog fra utlandet, sier Lyng til bransjebladet.

Økt interesse fra utlandet
Stadyard-sjefen forteller om økt interesse fra utenlandske redere, og tror flere vil vurdere norske verft i konkurranse med Spania, Tyrkia og Danmark.

Selv om frykt for grunnrenteskatt på fiskeri og økt kostnader, kan gjøre flere redere skeptiske til å investere i nye båter, mener Lyng ikke det er noen grunn til å svartmale situasjonen for norsk verftsbransje.

Tidligere har Stadyard-sjefen refset den maritime politikken og advart mot at det ikke er en selvfølge at det finnes norske verft langs kysten i framtida.

Deler ikke optimismen
Kollega Hugo Strand ved Fitjar Mekaniske Verksted deler imidlertid ikke optimismen, og frykter bransjen går en usikker tid i møte.

Valutaeffekten blir et «nullsumspill», mener han – og viser til at norske verft må handle varer og tjenester fra utlandet, som også blir dyrere.

Publisert: 25.07.2023 12:09

Sist oppdatert: 25.07.2023 12:09

Mer om