Utfordrer fiskeriministerens rettferdighetsbegrep
Hvorfor er det rettferdig at fiskere på trål- og lineflåten skal gi en del av inntekten sin til andre, spør styrelederen i Fiskebåt.
- Kvotemeldingen gjeninnfører kvotefordeling som en politisk valuta, og planter forventninger om gevinst inn i et regime som berammer handlingsrommet på en annen måte enn før. Det destabiliserer næringen, og utfordrer fellesskapet vårt, sa styreleder Christian Halstensen i sin årsmøtetale.
Omfordelingen av fiskekvoter mellom ulike fartøygrupper, slik regjeringen foreslår i kvotemeldingen som ble lagt frem 12. januar, må ikke blir vedtatt, oppfordret Halstensen i sin tale.
Over 400 er påmeldt til årsmøtet som starter i Oslo i dag.
Urettferdig
Halstensen angrep rettferdighetsbegrepet som regjeringen og fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth bruker som begrunnelsen for forslaget om å omfordele fiskekvoter.
- Ansiktene bak regjeringens omfordeling er 2000 fiskere på trål- og linefartøy som bor langs hele kysten. Hva er det som gjør at det er mer rettferdig at akkurat disse fiskerne skal gi 50. 000 av årslønnen sin til noen andre fiskere? Er det størrelsen på båten de arbeider på som avgjør? Er det bostedsadressen? Er det redskapsbruken? Er det hvilke fangstfelt de opererer på?, sa Halstensen.
Det regjeringen foreslår er ikke rettferdig, det er urettferdig, sa han.
Feil metode
Halstensen mener omfordeling ikke er veien å gå for å øke lønnsomheten i de delene av fiskeflåten som sliter med lønnsomheten.
- Den overveiende mest anvendte tilnærmingen til det har vært at i de flåtegruppene hvor lønnsomheten har vært utfordret, så har næringen sammen med myndighetene sett på justeringer i tilpasnings- og strukturreglene som kan gi gruppen en sammensetning og kapasitet som er mer tilpasset kvotegrunnlaget – gruppens ressursandel. En tilpasser altså flåtegruppen til kvotegrunnlaget, og ikke omvendt. Dette er den foretrukne modellen for å justere lønnsomhet og lønnsevne i fiskeflåten i vår tid, ikke å drive å flytte kvoteandeler til den som klager høyest, sa han i talen.
Publisert: 13.02.2024 09:55
Sist oppdatert: 13.02.2024 19:12