Seil som kan felles ned og store batteripakker er en del av løsningen i den siste versjonen av nye skip Vard utvikler for Hurtigruten.
– Vi er fortsatt i forsknings- og utviklingsfasen, men vi har gjort betydelige framskritt, sier administrerende direktør Hedda Felin i Hurtigruten i en pressemelding.
Pressemeldingen viser blant annet illustrasjoner av hvordan Vard og Hurtigruten ser for seg at de nye skipene blir. Designet er utviklet av Vard sin designavdeling i Ålesund.
Mastene kan blant annet legges ned, slik at skipet kan passere under broene på strekningen mellom Bergen og Kirkenes.

I normal seilas kan skipe drives fremover bare ved hjelp av strøm fra batterier og seil. Samlet regner Hurtigruten og Vard med at energiforbruket kan kuttes 40-50 prosent, sammenlignet med dagens fartøy.
– Hurtigruten har vært en del av en næring med betydelig forurensning, og det er avgjørende at vi nå tar store grep for å redusere utslippene. Vårt mål er å ha et utslippsfritt skip i drift rundt 2030, sier Felin i pressemeldingen.
Solceller på seilene
Seilene i seg selv skal kutte forbruket av drivstoff med 10 prosent. I tillegg skal solceller på seilene forsyne batteriene med strøm, som vil tilsvare to-tre prosent av energiforbruket.
Skrog som slipper ut luftbobler for å gli lettere gjennom vannet, samt hyppig vask av skroget og forbedret skrogdesign skal også få energiforbruket ned. Luftbobleeffekten er beregnet til 5-10 prosent redusert energiforbruk.
Skipet planlegges med kontraroterende propeller som hovedfremdrift, og batteriene vil ha en kapasitet på rundt 60 megawatt timer. To nedsenkbare thrustere akter sørger for optimal manøvrering ved havneanløp og gir økt sikkerhet gjennom redundans, heter det i pressmeldingen.
– Den mest sentrale delen av prosjektet er å redusere energiforbruket. Målet er å bruke vesentlig mindre energi enn dagens skip, noe som krever nyskapende løsninger, sier driftsdirektør Gerry Larsson-Fedde i Hurtigruten i pressemeldingen.
Publisert: 09.10.2024 10:00
Sist oppdatert: 11.10.2024 01:20