3d print robotek foto marius
3D-PRINTING: Deltakere på Robotek-konferansen med 3D-printa deler. Metoden vokser fram som et alternativ for å takle problem med levering av deler etter at det er oppstått flaskehalser i verdens logistikksystemer. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Vil kurse bedrifter i 3D-printing

Koronapandemien har gjort at flere bedrifter vurderer forsyningskjeden. Robotek sitter på en av mulighetene.

Marius Rosbach
27.10.2021

En undersøkelse som Robotek har gjort, viser økt interesse for 3D-printing blant bedrifter i regionen.

Under konferansen i Brattvåg onsdag, kunne primus motor Arne Tande, fortelle at de vil tilby kurs i 3D-printing. Første kurs går av stabelen i starten av november.

– Vi vil ha god teori i bunnen og praktisk utprøving, fortalte Tande til de rundt 100 påmeldte.

Mer fra Robotek:

Mange tenker nytt etter pandemien

Arne Tande pekte på at utfordringer med kapasitet i logistikkjeden som følge av pandemien gjør at mange bedrifter sliter med å få tak på deler. Tilgangen på deler kan bli langvarig, og det gjør at mange tenker nytt.

Undersøkelsene til Robotek er støttet av Innovasjon Norge, og etter forprosjektet med markedsundersøkelsen, vil Robotek gå videre med et hovedprosjekt.

Det krever bedrifter som vil være med på arbeidet. Framover til Robotek ta kontakt med aktuelle firma med forespørsel om deltakelse.

Potensiale også på Nordvestlandet
Ifølge Tande ligger Norge bak andre sammenlignbare land på området.

Markedsundersøkelsen viser at det også på Nordvestlandet er potensiale for økt verdiskaping ved hjelp av 3D-printing. Samtidig viser svarene at flest bedrifter bruker metoden til å lage testmodeller eller prototyper.

Tande påpekte at 3D-printing ikke er noen erstatning for ordinær produksjon, men at det kan være et godt supplement.

– Vi har gått fra produksjon med manuelle maskiner til bruk av CNC-maskiner, og vi er på vei dit at vi kan ha en del 3D-printmaskiner i tillegg, mente Tande.

Robotek robot kuka foto marius 11
ENKLERE Å BRUKE: Selskapet Kuka som kombinerer robot med 3D-kamera var blant selskapene om holdt innlegg på konferansen. Robotene er blitt enklere å bruke og lære opp, og gir mange bedrifter en enorm effektiviseringsgevinst. Foto: Marius Rosbach

Publisert: 27.10.2021 15:54

Sist oppdatert: 27.10.2021 20:43

Mer om