Terje bø spilka foredrag robotek foto marius 11
ROBOTEK: Spilka-sjef Terje Bø er blant dem som har innlegg på Robotek-konferansen i Brattvåg onsdag. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Kutta tidsbruken med 95 prosent

Teknologi er avgjørende i ny Spilka-satsing som de håper blir en eksportsuksess. Konsernet har også nye løsninger i ermet.

Marius Rosbach
27.10.2021

Spilka-konsernet har nylig lansert en ny fasadeløsning for bygg, som de har stor tro på. Daglig leder Terje Bø i Spilka Industri fortalte onsdag om nysatsingen under Robotek-konferansen i Brattvåg.

– Vi skal i første omgang få oss en bra posisjon på det norske markedet, men ganske snart skal vi ut på eksportmarkedet, fortalte Bø.

Det er tidligere opplyst at målet er en omsetning på 300 millioner kroner, som er mer enn 100 millioner opp fra inntektene konsernet bokførte i fjor.

– Vi skal utvikle og bygge et langt større selskap, enn vi har vært historisk, la Bø til.

Gikk fra 47 til 2,4 sekunder produksjonstid

Spilka har jobba i flere år med å utvikle det patentere festesystemet og fasadeløsningen som vil få 60 års garanti.

Bø fortalte hvordan de har tatt i bruk teknologi på en rekke områder. Såkalte stanseverktøy og automatisering av produksjonen er bare ett av områdene de har forbedret seg.

Et eksempel Bø trakk fram, viste hvordan de hadde gått fra å bruke 47 sekunder til å lage en del, til å bruke 2,4 sekunder, ved å gå fra manuell til automatisert produksjon.

– Det utgjør en reduksjon i tidsbruk på 95 prosent, påpekte Spilka-sjefen.

Spilka bygger i stor grad egne verktøy, og ofte også maskinene: – Det har vi veldig gode erfaringer med, la Bø til.

Vil ha solceller i fasaden
Gjennom datterselskapet Spilka Building Solution har de også planer om å lansere flere produkt.

– Vi har en ambisjon om å være teknologiledende på våre områder. Det er vi dag, men vi må hele tida utvikle oss videre, fortalte Bø.

Selvrensing og solcelleløsninger i produkta, er blant tingene de har sett nærmere på. Den nye fasadeløsningen er allerede lagd, slik at det er mulig å plassere kabler i produktet.

– Vanskelig å tidfeste nøyaktig, men på et tidspunkt kommer det en løsning med solceller i fasaden, avslørte Bø.

Kan brukes om igjen
Den nye fasadeløsningen ble til etter at selskapet forhørte seg med bransjen om hvilke utfordringer aktørene møtte.

Hovedutfordringa var kvalitet og råteskader, men mange pekte også på at de brukte mye tid til å feste fasaden på bygga. Med løsningen kalt Fixade, blir monteringstida halvert. Muligheter for å demontere platene og bruke de om igjen på andre bygg, har også vært vesentlig.

– Det har vært utrolig viktig å få bærekraftperspektivet i dette, la Bø til.

Trenger flere folk
Å forbedre produktet og effektivisere produksjonen vil framover være helt vesentlig for Spilka.

– Vi gjør all vår produksjon i Norge, og da må vi bruke teknologi for å være konkurransedyktige, ikke minst på eksportmarkedet.

Konsernet med rundt 60 årsverk, vil samtidig ha behov for ny kompetanse på flere områder. Spesielt når det gjelder ingeniørkompetanse og automatisering, vil konsernet være på jakt etter unge folk med slik kunnskap.

Publisert: 27.10.2021 11:32

Sist oppdatert: 27.10.2021 11:40

Mer om