Havstal med loddekast i Barentshavet 2018 NSS 02134 Foto Olav Endre Dronen
STORE SVINGINGAR: Lodde er en fsiks som sjelden lever mer enn fem år, og bestanden er preget av store svingninger.Havstål med loddekast i Barentshavet i 2018. Foto: Olav Endre Drønen/Norges Sildesalgslag.
Nytt

Vil stoppe loddefisket

I år håvet norske fiskere inn lodde for 660 millioner kroner. Neste år bør det bli null, mener havforskerne.

18.10.2024

– Årets målinger viser at overlevelsen har vært svært dårlig for lodde – både for aldersgruppen ett til to år og for aldersgruppen to til tre år. Dødeligheten kan sammenlignes med det som ble målt i 2003 og i 2014, som begge innledet perioder med lave nivåer av bestanden, sier Georg Skaret, havforsker og bestandsansvarlig for lodde i en melding fra Havforskningsinstiuttet.

Rådet fra Havforskningsinstituttet er full stopp i loddefisket i 2025.

Vanskelig å akseptere
Bransje- og arbeidsgiverorganisasjonen Fiskebåt er ikke fornøyd

- Havforskningsinstituttet har ved flere anledninger den siste tiden uttalt at vi ville få et betydelig loddefiske i Barentshavet i 2025. Nullrådet for 2025 er på denne bakgrunn nedslående og vanskelig å akseptere, sier Christian Halstensen styreleder i Fiskebåt. 

Han kritiserere hvordan loddebestanden blir forvaltet.

- Jeg tror dagens forvaltning medfører at Norge taper flere hundre millioner kroner. Vi har hatt store gyteinnsig de siste årene, og har sannsynlig fått fisket mye mindre enn vi burde, sier Halstensen. 

Vanskelig å holde vedlike
Loddekvoten er fordelt på tre ulike typer fartøy, ringnotfartøy, trålere og kystfiskefartøy. Den største kvoten er det ringnotfartøyene som har, sier salgsleder Kenneth Garvik i Norges Sildesalgslag. Fisket foregår om vinteren og fangstverdien i 2024 ble 660 millioner kroner, ifølge Garvik.

Lodde er en fisk som dør etter gyting og sjelden lever mer enn fem år, ifølge Havforskingsinstituttet. Det gjør at størrelsen på bestande svinger mye. 

Problemet med at det blir full stopp er at det er vanskelig å holde markedet vedlike, sier Garvik.

Publisert: 18.10.2024 13:43

Sist oppdatert: 18.10.2024 15:24