Ålesund brosundet skansekaia skateflu foto marius 11
BØR STYRKES: Fiskeridirektoratet bør se hvordan de kan styrke seg i Møre og Romsdal heller enn å redusere, skriver Pål Farstad (V). Foto: Marius Rosbach
Synspunkt

Fiskeridirektoratet må styrkes og ikke svekkes i Ålesund

Det er ubegripelig at det planlegges nedprioritering av funksjoner i Møre og Romsdal, skriver Pål Farstad (V) i dette innlegget.

21.09.2022

Møre og Romsdal Fiskarlag og Fiskebåt Vest finner det ubegripelig om Fiskeridirektoratet planlegger for en nedprioritering av direktoratets funksjoner i Møre og Romsdal. Det finner også jeg ubegripelig.

Når fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen ikke vil vise alle kortene, men holder dem tett til brystet, er det grunn til å være på vakt. Det er ikke mer enn 7–8 år siden sist en arbeidsgruppe prøvde å flytte regionkontoret med regiondirektøren fra Ålesund til Trondheim. Det ble stoppet av den daværende Mørebenken på Stortinget.

Selv om innretningen i omorganiseringen er annerledes nå, må alle vi som er opptatt av sjømatnæringenes utvikling kunne forvente at dagens mørebenk slår ned planer som kan redusere Møre og Romsdals kraft og posisjon i Fiskeridirektoratet.

Møre og Romsdal er det største sjømatfylket med kraftfulle miljøer i hele fylket. I spissen er Ålesund. Derfor burde Fiskeridirektoratet se hvordan de kan styrke seg i Møre og Romsdal heller enn å redusere. Det er uhørt om det legges opp til at Fiskeridirektoratets lederstillinger og -apparat skal være lokalisert til Egersund, Kopervik, Bergen, Måløy, Trondheim, Bodø og Tromsø, men ikke Ålesund! Selv om det blir forsikret om at antallet stillinger blir opprettholdt, må en ikke under noen omstendigheter akseptere at sentrale lederfunksjoner med beslutningsmakt forsvinner fra Ålesund.

Den nåværende regjeringen har allerede rukket å skrote etableringen av Eksportstrategirådet og besluttet å avvikle Eldreombudet. Begge disse etableringene i Ålesund ble besluttet av den forrige regjeringen. I dette bildet skal en kanskje ikke la seg forbause om nåværende regjering ønsker å velge bort Møre og Romsdal nok en gang. For å unngå dette må våre stortingspolitikere ta affære og sikre Ålesund og Møre og Romsdal en sentral posisjon i Fiskeridirektoratet. Det er viktig for fylket slik det er viktig for Fiskeridirektoratet.

Pål Farstad (V)

Publisert: 21.09.2022 10:43

Sist oppdatert: 21.09.2022 13:24

Mer om