Haramsøya vindpark plakat foto kjetil 11
Synspunkt

Folket er imot vindkraft

- Havsul 1-prosjektet er utvilsomt et eksempel på at konsesjonsgiver NVE ikke i tilstrekkelig grad tar hensyn til fellesskapets ressurser - og naturverdier, skriver Aina M. H. Hauge og Odd Stensholt.

Lørdag 6. mars ble det klart at Rødts landsmøte går imot «vindkraft på land, i fjæra og til havs. Det var Rødt Molde som fremmet forslaget som ble vedtatt med et tydelig flertall.

Vi er nå spent på om flere partier vil slutte seg til å føre-var-prinsippet for å stå på naturens og miljøets side mot rasering av biologisk produksjonsevne, - en rasering utbyggerkapital og spekulanter ikke synes å ha skrupler med å gjennomføre.

Vedtaket om å sette foten ned for å bidra til å berge økosystemene, er spesielt gledelig for oss på nordvestlandets kyst, der fiske og fiskerier er en viktig del av næringsgrunnlaget. Det legges nå opp til at 15 områder skal kunne utbygges med havvindturbiner. Alle områdene vil være i berøring med fiskeri, naturverdier og biologisk mangfold.

Rødt er tydelige på at ressursforvaltningen skal komme lokalbefolkningen til gode.

Havsul 1-prosjektet er utvilsomt et eksempel på at konsesjonsgiver Norges vassdrags – og energidirektorat (NVE) ikke i tilstrekkelig grad tar hensyn til fellesskapets ressurser - og naturverdier. Langs kysten, ikke langt fra Molde kommunes maritime nærområder, legges det altså opp til å installere vindturbiner midt i matfatet, der noen av de største og viktigste fiskebestandene i global sammenheng, som sild, torsk, sei og hyse, har sine gyteområder.

Dette er viktige arter for økosystemet på kysten og er også nøkkelarter i de store oseaniske økosystemer. Konsekvensene av å påvirke optimal gyteprosess kan derfor bli dramatisk store. Området er også en vital trekk-korridor for sjøfugl- og fastlandsfugl langs kystområdene og vil slik kunne gå hardt utover fugl som søker næring fra det ikoniske fuglefjellet Runde.

I disse dager kjemper folket på Haramsøya og Longva for å stoppe bygginga av vindturbiner på Haramsøya. Rettssak er berammet i Sunnmøre tingrett 24. mars. Der vil vindkraftmotstanderne prøve gyldigheten av anleggskonsesjon for bygging og drift av vindkraftverk på Haramsøya. I tillegg til en rekke alvorlige konsekvenser for fastboende og naturmiljøet, er bruken av kaia på Håneset på Haramsøya, som skal brukes til å ta i land vindturbinene, allerede omstridt. Gjennom arbeidet med å forberede kaia for å kunne ta imot vindturbinene, brytes fredningstida for gyting gjennom å tilføre områdene i fjæra fyllmasser.

Det vil være avgjørende for naturen og miljøets framtid at føre-var-prinsippet praktiseres. Havforskningsinstituttet har erkjent dette og sier «Vi har lite kunnskap om bunnfaste vindturbiners effekt på økosystemene, og så godt som ingenting når det gjelder flytende vindturbiner», (Karen de Jong, forsker ved HI).

Rødt støtter Norges største folkebevegelse som kjemper mot rovdrift på ressursene, - enten dette skjer på land, langs kysten eller på havet!

Publisert: 15.03.2021 09:38

Sist oppdatert: 15.03.2021 18:18

Mer om