Marginal oekning i torskekvoten
FISKERIMINISTERMØTE: Ilja Sjestakov fra Russland og Harald Tom Nesvik (t.h) fra Norge hadde sitt første ministermøte under møtet i den norsk-russiske fiskerikomminsjon i Ålesund i fjor, der fiskekvotene for 2018 ble fastsatt. Nå er kommisjonen enig om kvoten for 2019.
Synspunkt

Marginal økning i torskekvoten

Den blandete norsk-russiske fiskerikommisjonen har fastsatt kvoten for nordøst-arktisk torsk i 2020 til 738 000 tonn. Det er en økning på 13 000 tonn eller nærmere to prosent fra årets kvote. Med forventinger om en fortsatt svak krone og god etterspørsel etter torsk er det grunn til å tro at torskeprisen beveger seg tilnærmet sidelengs i 2020, skriver Finn-Arne Egeness, bransjeanalytiker sjømat, Nordea.  

18.10.2019
Det internasjonale rådet for havforskning (ICES) anbefalte i sommer en kvote for nordøstarktisk torsk på 689 672 tonn i 2020. Det tilsvarer en økning på to prosent fra anbefalt kvote i 2019, men en nedgang på fem prosent fra avtalt kvote for 2019. De forsiktige kvoterådene medførte en økning i torskeprisen på cirka en krone i sommer. Den blandete norsk-russiske fiskerikommisjonen fastsatte imidlertid en totalkvote for nordøst-arktisk torsk på 738 000 tonn i 2020. Det er en økning på 13 000 tonn eller 1,8 prosent fra årets kvote på 725 000 tonn. Norges kvote for 2020 vil dermed være 334 277 tonn.
Torskeprisen i Sunnmøre og Romsdal Fiskesalgslag (SUROFI) er rekordhøy. Hittil i år er snittprisen NOK 24,46 per kilo rund vekt eller NOK 36,69 per kilo sløyd og hodekappet torsk. Det gir en prisstigning på 13 prosent fra i fjor. Sammenlignet med prisbunnen i 2013 har førstehåndsprisen økt med 156 prosent. Rekordprisene forklares med kvotenedgang, en svak krone mot euro og økt etterspørsel. En kvoteøkning skal normalt ha en negativ effekt på prisutviklingen fordi det reduserer konkurransen om torsken. Kvotereduksjonen er imidlertid så begrenset at torsken fortsatt vil bli kanalisert til bedriftene og anvendelsene med høyest betalingsvilje og sikre en sidelengs prisutvikling.

Valuta

Kronesvekkelsen har vært en viktig driver for prisutviklingen på torsk. Nordea forventer en ytterligere kronesvekkelse fram mot nyttår på grunn av dårlig likviditet i kronemarkedet. Det vil ha en positiv effekt på førstehåndsprisen på torsk fordi nærmere 80 prosent av den norske torsken «konsumeres» i euro. Markedet forventer imidlertid en styrking av kronen fram mot neste sommer, men fangstmønsteret for norsk torsk medfører at nærmere to tredjedeler av den norske torskekvoten vil bli fisket og omsatt på en rekordsvak krone neste år.

Etterspørsel

Parallelt med kronesvekkelse er etterspørselen etter torsk rekordhøy og på nivå med perioden før den internasjonale finanskrisen i 2008. Kvotereduksjonen fra 2018 til 2019 har påvirket de ulike produktkategoriene av torsk forskjellig. Kvotenedgangen har særlig redusert eksporten av fersk hel torsk, som har falt med 15 000 tonn i produktvekt. Normalt øker andelen torsk til konvensjonell sektor når kvotene faller. Tall fra sjømatrådet viser også at reduksjonen i eksporten av klippfisk av torsk er langt mindre enn kvotereduksjon. Likeledes ser vi at etterspørselen stimuleres av salgskampanjer i Portugal. For tørrfisk har det vært en prisoppgang på hele 20 prosent på stabile volum, mens saltfisken faller noe tilbake på høyere priser. Den marginale kvoteøkningen er ikke stor nok til å gi en vesentlig endring i produktsammensetningen.

Implikasjoner

Høye torskepriser og en torskekvote noe over det historiske snittet vil bidra til fortsatt høye inntekter fra torskefisket. Trolig vil de samlede fangstinntektene fra torskefiskeriene i 2020 være på rundt 7 milliarder norske kroner. Det er på linje med inntektene i perioden 2017-2019 og langt over det historiske snittet. Fordi torsken er den økonomisk viktigste arten for norske fartøy vil det sikre høye fangstinntekter også neste år. For fiskekjøperne er en kvoteøkning positivt fordi det gir flere kilo å dele de faste kostnadene på.
I høst er det mangel på torsk og konkurransen om torsken på industrielt nivå er betydelig. Når kystfisket starter for fult til vinteren er det grunn til å tro at det vil være en betydelig etterspørsel etter fersk torsk og særlig etter skrei i Europa. Eksporten av fersk hel skrei økte med hele 30 prosent i mengde og 47 prosent i verdi i 2019. Alt tyder på at den høye verdien fortsetter i 2020. Det er derfor grunn til å tro at prisene under vinterfisket etter torsk i 2020 vil være høyere i norske kroner enn i 2019.
Tidligere har vi sett at førstehåndsprisen har justert seg når kvoterådene har kommet og ikke når kvotene har blitt fastsatt. Alt tyder på at prisjusteringen på torsk allerede har kommet og at prisene vil utvikle seg sidelengs framover. En kvoteøkning på to prosent er ikke alene tilstrekkelig til å senke prisene fra dagens nivåer.

Publisert: 18.10.2019 00:03

Sist oppdatert: 11.02.2021 08:42