MEIR NORSK ARBEIDSKRAFT: Per Vidar Kjølmoen (Ap) og Åse Kristin Ask Bakke (Ap) ved Ulstein Verft nyleg. Partiet vil ha fleire som bur i Noreg på verfta i staden for innleigde arbeidarar frå utlandet. Foto: Marius Rosbach
Synspunkt

Norske verft må ha flere norske arbeidere

Koronakrisa viser hvor krevende det kan bli, når størstedelen av jobben gjøres av arbeidskraft innleid fra utlandet, skriver Per Vidar Kjølmoen – stortingskandidat for Møre og Romsdal Arbeiderparti.

I åra framover må andelen norske fagarbeidere opp i maritime næringer.

I fjor høst gikk jeg på kaia på ett av de større, seriøse verftene i Møre og Romsdal sammen med en representant fra Fellesforbundet. Matpausen var over, og arbeiderne gikk mot dokka.
- Hvor mange av disse er fast ansatte bosatt i Norge? spurte jeg.
- Omtrent en av tolv, var svaret.

Koronakrisa viser oss hvor krevende situasjonen kan bli når store deler av virksomheten til en bedrift er basert på innleie fra utlandet. Samtidig er om lag 120.000 nordmenn arbeidsledige, mens rundt 15.000 ungdommer faller ut av videregående opplæring hvert år. I maritime næringer er innleie av utenlandsk arbeidskraft spesielt vanlig.

Vi i Møre og Romsdal har grunn til å være stolte av maritim sektor. De er en hovedårsak til at vi er landets største eksportfylke, målt i verdiskaping per sysselsatt. Nå står deler av næringa i en krise. Da må samfunnet stille opp så næringa kommer seg trygt gjennom bølgedalen.

Så må det være et felles ansvar å øke andelen fast ansatte arbeidstakere, bosatt i Norge. Vi i Møre og Romsdal Arbeiderparti skal gjøre vårt. Torsdag i denne uka tok vi initiativ til å sette i gang prosjektet «Den norske fagarbeidaren» i Møre og Romsdal fylkeskommune, sammen med SP, SV, R og KrF. Målet er nettopp å bidra til å øke andelen norske fagarbeidere i maritim sektor.

Fylkeskommunen kan gjøre mye gjennom blant annet gjennom god fagopplæring tilpassa næringa sine behov. Så må også næringa sjøl ta ansvar for å auke andelen fast ansatte arbeidstakere på egne arbeidsplasser.

Møre og Romsdal har enorme muligheter i åra som kommer. Men det trengs målretta politikk for å videreutvikle eksisterende industri, skape ny industri og stoppe mer privatisering, sentralisering og salg av Norge. Arbeiderpartiet står klar. Vi vil styrke verdiskapinga i hele Norge. Nå er det vanlige folk sin tur!

Publisert: 22.03.2021 09:06

Sist oppdatert: 22.03.2021 10:21