A Alesund kommune oversaa fiskeri interessene
Synspunkt

Ålesund kommune overså fiskeri-interessene

Fiskebåtrederne er sterkt bekymret over at vindkraftutbyggere fikk slippe til og tale sin sak, mens fiskeriinteressene ble stengt ute da bystyret i Ålesund behandlet vindkraftutbygging utenfor Møre-kysten, skriver Hanna Bauge, juridisk rådgiver i bransje- og arbeidsgiverorganisasjonen Fiskebåt.

01.07.2020
Fiskebåt stiller spørsmålstegn ved om Ålesund kommune har brutt med forsvarlig saksbehandling og god forvaltningsskikk, da de inviterte vindkraftutbygger til å orientere kommunestyret, samtidig som andre ikke fikk slippe til. Vi ser på det som alvorlig at kommunen ser ut til å ta så lett på framtiden for et av verdens mest produktive områder for fisk.
Fiskebåt er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for den norske havgående fiskeflåten. Vår hovedoppgave er å ivareta fiskerne sine interesser innenfor flere områder, både nasjonalt og globalt. Fiskebåt sin visjon er at vi skal drive en miljøvennlig og lønnsom fiskeflåte, som leverer sunn mat fra bærekraftige bestander i verdens reneste havområder.
I den anledning reagerer våre medlemmer med en sterk bekymring knyttet til gjennomføringen av kommunestyremøtet i Ålesund den 19. juni 2020, der kommunestyret skulle ta stilling til vedtak om igangsettelse av Havsul 1 og kreve ny konsekvensutredning før eventuell gjennomføring av prosjektet.
Under gjennomføringen av kommunestyremøte denne dagen ble tiltakshaver Havsul I AS, representert ved Kjetil Mork fra Multiconsult og Harald Dirdal fra Havgul Clean Energy AS, gitt anledning til å orientere om prosjektet i forkant av behandlingen. Det ble imidlertid gitt avslag på deltakelse fra blant annet Motvind Nordvest, fiskerinæringens organisasjoner og andre som også ønsket å opplyse saken før kommunestyrerepresentantene skulle stemme over forslaget.
Fiskebåt viser med dette til forvaltningsprinsippet om forsvarlig saksbehandling, som sier at forvaltningen skal utrede og opplyse en sak godt før vedtak treffes. Jo mer inngripende et vedtak er, til strengere er kravet.
Etter vår oppfatning er denne saken av svært inngripende karakter ovenfor en hel næring, ettersom konsekvensene av å plassere vindturbiner på Mørebankene, midt i gytefeltet til NVG-sild, er høyst usikre på nåværende tidspunkt. Dette mener vi tilsier at politikerne burde hatt en føre-var tilnærming i saken. Forskere frykter alvorlige følger for sildebestanden, sjøfugl og andre arter som utgjør en del av dette økosystemet, noe som igjen kan få store konsekvenser for fiskerinæringen langs hele norskekysten. Dette mener vi skjerper kravet til utredning og opplysning i forkant av en så viktig avgjørelse.
Kravet om forsvarlig utredning er også nedfelt i kommuneloven § 13-1 om kommunedirektørens plikter: «Kommunedirektøren skal påse at saker som legges fram for folkevalgte organer, er forsvarlig utredet. Utredningen skal gi et faktisk og rettslig grunnlag for å treffe vedtak.»
Det vises også til det forvaltningsprinsippet om god forvaltningsskikk, som blant annet innebærer at forvaltningen skal være åpen, følge saksbehandlingsreglene og praktisere likebehandling.
Fiskebåt mener det er alvorlig at Ålesund kommune, som er en av Norges største fiskerikommuner og del av FNs Smart Cities for bærekraftig by- og regionsutvikling, ikke gir berørte nærings- og miljøinteresser tilgang til kommunestyre på lik linje med konsesjonshaver, før det tas avgjørelse i en så betydningsfull sak som dette.

Publisert: 01.07.2020 10:12

Sist oppdatert: 11.02.2021 08:42