Kystreise med Havila – fra Tromsø til Trondheim
Opplev Norges vakre kystlandskap om bord Havila. Her kan du vente deg nye og moderne skip, romslige lugarer, fantastisk mat og enestående utsikt. Vi har testet en seiling fra Tromsø til Trondheim, og her kan du lese om opplevelsen!
Mitt navn er Anne og jeg jobber som reiserådgiver på Bekkestua-kontoret vårt. Sammen med 17 andre nordmenn og 15 engelskmenn har jeg vært på studietur for å oppleve Havila.
Vi drar fra Oslo Lufthavn kl. 19.50 og ankommer Tromsø Lufthavn i underkant av 2 timer senere. Det er oppholdsvær og fullmåne når vi tar bussen fra flyplassen og inn til Tromsø sentrum, og ut av bussvinduet kan vi skimte et nydelig fjordlandskap med høye snødekte fjelltopper i bakgrunnen.
Ettersom vi har litt tid å slå ihjel før vi skal gå om bord skipet, drar vi innom Clarion Hotel The Edge, som ligger rett ved havnen. Skipet ved navn Havila Polaris ankommer havnen rundt midnatt, og vi spaserer bort. Gruppen vår er forhåndsinnsjekket, så hele prosessen går raskt og smidig. Vi får nøkkelkort til hver vår lugar, og jeg ligger godt plassert under dynen i det vi forlater havnen kl. 01.30.
Havila Polaris stod ferdig i 2023, og er et hybridskip som går på gass og elektrisitet. Det betyr at skipet er svært stillegående og behagelig.
En dag full av kystopplevelser
Første dag om bord Havila starter med en nydelig frokost i restaurant Havrand. Den består av en innbydende buffet med ulike brødvarianter, diverse søtsaker og pålegg. Det er også mulig å bestille egg og bacon, omelett, pannekaker og lignende ved bordet. Grunnen til at dette serveres som a la carte og ikke buffet, er for å minimere matsvinnet om bord. Målet til Havila er nemlig å begrense matsvinnet per passasjer til maks 75 gram per dag!
Klokken 08.15 er det klart for turens første utflukt; En smak av Vesterålen.
Turbuss venter på kaia og tar oss med gjennom Harstad til Trondenes kirke, hvor vi får omvisning og turist-andakt. Deretter går turen videre til Trondenes historiske senter og middelaldergård, hvor en skuespiller forteller oss historien om hvordan folk levde her under middelalderen. Det er også et lite museum her, med arkeologiske gjenstander som er funnet på Trondenes.
Guiden vår på turbussen er en utrolig flink pensjonist, som forteller oss masse spennende om stedene vi passerer på veien.
Videre fra Trondenes går bussturen gjennom et nydelig landskap, før vi på Sortland tar igjen skipet og går om bord.
Klokken 16.30 står havørnsafari på Trollfjorden med fiskebåten M/S Ocra for tur. Vi går faktisk om bord fiskebåten direkte fra Havila mens båtene er i bevegelse, og dette går som smurt. Utflukten varer et par timer, og vi får se mange vakre havørner i løpet av turen. Været er fint, vannet er stille og rolig, og naturen er spektakulær. En utflukt jeg vil anbefale på det sterkeste!
Båten kjører oss deretter til Svolvær, hvor vi går om bord Havila igjen.
Kveldens middag serveres på restauranten Hildring Fine Dining, og her får vi en 5-retters meny basert på norske råvarer av høy kvalitet. Stikkord er indrefilet, skrei fra Lofoten, gårdsand, reinsdyr fra Finnmark og sjokoladeterrin med brunost-curd. Matopplevelsen er helt fantastisk, og sammen med maten får vi servert en vakker utsikt mot havet og fjellene.
Vi blir bedre kjent med skipet
Etter frokost blir vi bedre kjent med Havila Kystruten og hva de leverer. Vi får en presentasjon av deres produkt, etterfulgt av en visning om bord. Visste du at Havila sine fire skip er lastet med verdens største batteripakke installert på et passasjerskip? Eller at de kun serverer mat fra norske lokale produsenter om bord?
Vi er også innom flere ulike lugartyper, blant annet lugarer for bevegelseshemmede og større suiter. Her har de virkelig noe for enhver, og jeg kan absolutt anbefale deg å oppgradere til en lugar med balkong dersom du skal seile i flere dager. Da får du mer plass, masse lys med gulv-til-takvinduer, en deilig balkong med stoler og bord, oppgradert frokost og en hel rekke andre fasiliteter.
Dagens lunsj serveres i restaurant Havrand, og består av en tapasmeny hvor vi kan velge mellom ulike småretter som bestilles ved bordene. Jeg bestiller en cæsarsalat, norsk fiskesuppe og Havrands sprø poteter. Veldig gode retter alle tre!
Ettermiddagen tilbringes på promenadedekket. Det er lite som slår det å sitte på dekk og kjenne på frisk luft og havbris. Videre går vi opp på dekk ni og nyter utsikten fra Havblikk Bar & Lounge. Her kan skipets gjester slappe av i komfortable hvilestoler under glasstak med direkte utsikt til himmelfenomener som nordlyset eller det spesielle lyset fra midnattsolen.
På vei til lugaren før middag stikker jeg hodet innom skipets hyggelige butikk, hvor de selger tradisjonelle norske strikkegensere, smykker, vesker, bøker, lokale spesialiteter og andre fine ting.
Dagen rundes av med god mat og godt selskap i restaurant Havrand.
Retur tilbake til Oslo
Skipet ankommer Trondheim på morgenen, og etter frokost sjekker vi ut av lugarene og forlater skipet. Heldigvis er ikke turen helt over, for vi rekker en liten rundtur i Trondheim før flyet går.
Trondheim er en varm og opplevelsesrik by som er perfekt å oppleve til fots. Vi besøker den mektige Nidarosdomen, og går videre derfra til Bakklandet. Bakklandet er et utrolig sjarmerende område som er «et must» dersom du er i byen.
Tips! Anbefaler lunsj (fiskesuppen) på Baklandet Skydsstation, som tar deg med flere tiår tilbake i tid. Ta også en titt på verdens eneste sykkelheis, som ligger rett ved.
Mer rekker vi ikke, før bussen plukker oss opp og kjører oss ut til Værnes for retur tilbake til Oslo Lufthavn. Takk for turen, Havila!
Publisert: 31.08.2024 00:00
Sist oppdatert: 31.08.2024 12:54
Berg-Hansen Nordvest AS
Berg-Hansen Nordvest
Ålesund / Volda / Fosnavåg | Kipervikgt 7, 6003 Ålesund | Norway
Telefon: 70 11 10 00