Trine Klemetsen Brabykonferansen 2023 Foto Marius Rosbach 22
FORNØYD: Det ferske sentrumsregnskapet for Ålesund viser at byen holder stand. Det gleder Bypatrioten-sjef Trine Klemetsen som onsdag arrangerte årets Braby-konferanse. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Ålesund sentrum holder stand

Gleder seg over resultatene i nytt sentrumsregnskap. Spesielt byhotella har fått kraftig oppsving.

Marius Rosbach
04.10.2023

Fire år siden sist sentrumsregnskap for Ålesund ble lagt fram, viser ny undersøkelse hvordan det står til sentrum av byen.

Undersøkelsen som ble lagt fram under Braby-konferansen onsdag, viser i hovedtrekk at sentrum holder stand.

Antall spisesteder og butikker har holdt seg på samme nivå som i 2018, samtidig som antallet besøkende på kulturtilbudene har økt kraftig.

Den største endringen i regnskapet, er at sentrumshotella får langt bedre betalt per gjest på besøk.

Hotella får langt bedre betalt
Antall hotellovernattinger er tilbake på nivået fra før pandemien, men hotellene får nå langt bedre betalt per rom.

Betaling per gjest har økt med drøyt 50 prosent sammenlignet med 2022. Sammenlignet med sju år tilbake, er prisene doblet seg.

– Det er kjempeflott at de har fått økt prisene og tjener mer penger. Samtidig har det vært en dundrende suksess å legge til rette for mer bobilparkering, sier Trine Klemetsen til NETT NO.

Hun er primus motor for Braby-konferansen og sjef for byutviklingsprosjektet Bypatrioten. Noe av poenget med å legge fram at sentrumsregnskap, er å ha noe konkret å slå i bordet med for utviklingen i sentrum.

Kraftig økning i kulturbesøket
Trine Klemetsen påpeker at det krever mer enn en levende handelsstand for at Ålesund skal være et sterkt urbant midtpunkt i regionen. Samspillet mellom kultur og næring er avgjørende, mener hun.

– Vi trenger både de store aktørene og motorene som Momentium, men også de mindre som jazz-sirkelen og trubadurer på puber. Vi trenger bredden i kulturlivet for å skape urbanitet. Derfor er et lite loppemarked like viktig som de store festivalene, sier hun.

I 2022 kom det flere enn 216.000 publikummere til byens ulike kulturarrangement. Det er en solid økning fra 2018 da rundt 175.000 billetter ble solgt til teater og konserter i byen.

Flere unge bor i byen
Undersøkelsen viser at byens befolkning er i vekst og at flere unge bor i sentrum. I dag er nesten én av tre innbyggere i byen under 30 år. Samtidig har også flere eldre over 60 år bosatt seg i sentrum.

Klemetsen er ikke i tvil om at byen trenger flere møteplasser.

– Byens befolkning blir stadig yngre, og det er veldig gledelig. Og det er disse unge vi må spørre om hva vi skal finne på i sentrum, sier hun.

Brabykonferansen 2023 foto marius
ENDRING: Forfatter og klimapsykolog Ragnhild Nilsen fortalte om ulike mekanismer for endring og hvordan de påvirker oss. Foto: Marius Rosbach

– Må heve oss over den måten å debattere på
Klemetsen mener byromsprosjektet i regi av Ålesund kommune er viktig. Likevel har hun ikke sansen for alle sidene ved debatten som fulgte etter at det ble plassert ut tømmerstokker på utvalgte plasser i byen.

– Vi må heve oss over den måten å debattere på. Både vi som bor i byen, media og politikere bør vise at vi er bedre enn dette og at vi kan snakke finere med hverandre, sier Klemetsen.

Hun oppfordrer byens befolkning til å være åpne og nysgjerrige. Samtidig mener hun flere burde gjøre en større innsats med å sette seg inn i fakta, før de henger seg på diskusjonen.

Butikker som forsvinner blir erstattet
Sentrumsregnskapet viser at det er 321 handelsaktører på gateplan i byen. Det er ni flere enn i 2018.

Rundt 50 butikker er forsvunnet fra gatebildet de siste fem årene, men undersøkelsen viser samtidig at de blir erstattet av nye virksomheter.

– Det er en god indikasjon på at vi er en bra by og at ting fungerer. Det kan være mange årsaker til at butikker legger ned, men da er det viktig at nye kommer til, legger hun til.

Antallet spisesteder er også på samme nivå som for fire år siden. I alt er det nå 72 virksomheter som servere mat og drikke i byen.

Fikk tiårsgave fra banken
Bypatrioten-sjefen ble selv overrasket på scenen av Linda Strømmen fra Sparebanken Møre. Hun hadde med seg en tiårsgave til byutviklingsprosjektet på 50.000 kroner som var øremerka til inspirasjonsreiser for Bypatrioten.

– Jeg ble helt satt ut, men det var veldig morsomt og noe vi setter stor pris på, forteller Klemetsen.

Publisert: 04.10.2023 11:39

Sist oppdatert: 04.10.2023 17:36

Mer om