Spilka jonas garh støre terje bø foto marius 11 10d736c24b54623aee7c17f28e13399c
LYSERE TIDER : Spilka-sjef Terje Bø sammen med statsminister Jonas Gahr Støre under omvisningen på bedriften i februar i fjor. Da så det lyst ut, men nå har selskapet sendt ut permitteringsvarsel. Til venstre er styreleder Gunnar Hareide i Spilka Gruppen. Foto: Marius Rosbach
Nytt

13 permitteringsvarsel i Spilka

Brems i byggebransjen rammer bedriften. Kraftig omslag i februar.

23.02.2023

- Mens 2021 og 2022 ble gode år med økende omsetning, blir tiden fremover krevende for alle. Vi ser at usikkerheten er stor og det er et blandet bilde ute hos våre kunder der enkelte nesten ikke er berørt, mens de fleste opplever betydelig svikt i ordreinngangen som følge av mindre byggeaktivitet, sier administrerende direktør Terje Bøe i Spilka Industri i en pressemelding

I februar i fjor presenterte daglig leder Terje Bø Spilkas satsing på nye fasadeløsning for statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Vi har fått en ny vår og sitter i dag i forhandlinger med store europeiske leverandører som vil gi et betydelig løft, sa Bøe.

Farlig miks
Ett år etter er Bøe blitt mer pessimistisk.

- Det er svært krevende å spå videre utvikling, men kombinasjonen av renteoppgang, inflasjon og innstramminger i offentlige investeringer er en farlig miks som vil ha stor påvirkning på bransjen fremover, sier han i pressemeldingen.

Han mener innstrammingen i offentlig pengebruk er en viktig årsak til den negative utviklingen.

- Vi ser med bekymring på at det er lagt frem et stramt statsbudsjett for 2023, hvor mange investeringsprosjekter er stoppet eller satt på hold. Samtidig øker skatter og avgifter i signifikant grad og legger betydelig press på lønnsomheten i næringslivet. Offentlig sektor er den viktigste kunden i den norske bygg- og anleggsbransjen, og om det strammes til for mye i den offentlige pengebruken, vil byggebransjen rammes – både gjennom bråstopp innen bygging av private boliger og næringsbygg, og at det blir utsatt planlagt vedlikehold av eksisterende bygningsmasse. Vi håper at nasjonale, regionale og lokale beslutningstakere i offentlig sektor nå ser at de må reagere og at de raskt har en plan for å kunne gjenoppta offentlige investeringer og konsum når situasjonen tilsier at det er riktig, sier Bøe.

Nå får 13 av 72 tilsette permitteringsvarsel og slik det ligger an i dag går dei ut i permisjon om 14 dager.

På budsjett i januar
Omslaget i markedet kom svært brått. I januar i år solgte Spilka Industri akkurat som budsjettert, men i februar ble det en kraftig oppbremsing.

Terje Bøe sier til NETT NO at en rekke andre aktører i byggebransjen har opplevd det sammen.

- Det er helt åpenbart at det skjedde noe i byggebransjen nå i februar, sier han.

Vil ha fart på energitiltak
Bøe mener myndighetene kan motvirke en dramatisk nedtur i byggebransjen ved å fremskynde støtte til energisparetiltak i bygninger, som bedre isolering og nye vinduer.

Det er tiltak som vil virke raskt, og samtidig spare energi - som kan brukes til andre formål.

Publisert: 23.02.2023 13:46

Sist oppdatert: 23.02.2023 14:59

Mer om