Roger Hofsseth aksjon for norsk eierskap foto Marius Rosbach 11 10d736c24b54623aee7c17f28e13399c
INITIATIVTAKERNE: Roger Hofseth og Knut Flakk (på skjerm) er intititivtakere til "Aksjon for Norsk Eierskap". Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

160 påmeldt til skatteaksjon-møte

Stiftelsesmøte for Hofseth og Flakk sin aksjon for norsk eigarskap.

20.03.2023

Målet for "Aksjon for Norsk Eierskap" er å fjerne formueskatt på såkalt arbeidende kapital. I kveld, mandag 20. februar, er det stiftelsesmøte i Atlanterhavsparken i Ålesund.

Blant innlederne er sjefsøkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik og Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad (Sp) i tillegg til inititiativtakerne Roger Hofseth og Knut Flakk.

- Vi håper på forståelse for at den forenkla retorikken om å ta de rike, i realiteten, er å ødelegge for norsk næringsliv og arbeidsplasser, sa Knut Flakk da han og Roger Hofseth fortalte om planene i februar i år.

I går ettermiddag var det 160 påmeldte til stiftelsesmøtet.

Tapper bedriftene
Da de lanserte planen pekte duoen på at formuen til bedriftseiere i første rekke er verdien av bygninger, maskiner og utstyr. Dette omtales som arbeidende kapital, og er verdier som bli skattlagt uavhengig om bedriften tjener penger, eller ikke.

- Den blir framstilt som en personlig skatt, men vi er nødt til å tappe bedriftene for kapital for å betale denne formuesskatten. Det er i realiteten en ekstra bedriftsskatt, sa Flakk.

"Formuesskatt på arbeidende kapital er dypt urettferdig. Det er bare eiere som bor her i Norge som må betale den. Det er viktig at de som eier bedriftene er nær og til stede for medarbeidere og lokalsamfunn. De som har bestemt denne skatten forstår ikke hvordan den rammer bedrifter og lokalsamfunn," heter det i invitasjonen til møtet.

Samler inn penger
Kveldens arrangement - med Alex Rosén som innleid underholder - er både et stiftelsesmøte, men også et møte der det skal samles inn penger til å drive organisasjonen.

- Vi starter dette for å drive en opplysende demokratisk prosess, sa Hofseth da ideen om aksjonen ble lansert.

Podium

E19/S3 Kven skal bygge distrikta om kapitalen vert pressa ut av landet?

Publisert: 20.03.2023 05:00

Sist oppdatert: 20.03.2023 09:43