Terje Aasland på besøk hos Norwegian Hydrogen mai 2023 foto Ogne
FØRSTE FABRIKK: Norwegian Hydrogens første produksjonanlegg ligger på Hellesylt og skal starte produksjon neste år. Bildet er fra et besøk olje- og energiminister Terje Aasland hadde på Hellesylt tidligere i år. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Australsk selskap inn Norwegian Hydrogen

Går inn med 100 millioner. Verdsetter hydrogenselskapet til 750 millioner kroner.

27.10.2023

Det australske børsnoterte selskapet Fortescue vil eie 12,5 prosent i Norwegian Hydrogen etter kapitalutvidelsen.

I forbindelse med at Forteccue skyter inn penger har Norwegian Hydrogen hentet i overkant av 50 millioner kroner fra nåværende eiere og en håndfull nye investorer i sitt nærmeste nettverk, skriver selskapet i en pressemelding.

Emisjonen verdsetter Norwegian Hydrogen til omlag 750 millioner kroner - medregnet emisjonsbeløpet - ifølge pressemeldingen

Fortescue vinner ut jernmalm i Australia og arbeider samtidig med utvikling av såkalt grøn teknologi, som skal gjøre det råd å gå over til energi som ikke gir utslipp av CO2, som blant annet hydrogen. Ett av Fortescues prosjekter - som foreløpig bare er på vurderingsstadiet - er bygging av et produksjonlegg for hydrogen og ammonikakk ved Svelgen i Bremanger kommune.

Les mer om selskapet her

Hydrogen fra kraft
Ideen til Norwegian Hydrogen er å produserere hydrogen (og oksygen) ved elektrolyse med elektrisk kraft. Kommer kraften fra vann- og vindkraft eller andre fornyebare energikilder vi hydrogenet være en energibærer som kan drive motorer uten utslipp av CO2.

Flakk-familien i Ålesund er største eier gjennom selskapet Flakk Composites. I fjor kom japanske Mitsui-konsernet inn på eiersiden. Også Hofseth International - med Roger Hofseth som primus motor - og Tafjord Kraft er blant eierne.

Det første, mindre, produksjonsanlegget, skal åpne på Hellesylt neste år og Norwegian Hydrogen planlegger å åpne flere større produksjonsanlegg i Norge, blant annet i Ørskog.

- At en verdensledende og anerkjent aktør som Fortescue vil være med oss i dette arbeidet gjør oss stolte, samtidig som det er et kraftfullt signal om den posisjonen vi har oppnådd i løpet av bare noen få år. Vi har store planer for fremtiden, og med Fortescue ombord kan vi definitivt heve ambisjonsnivået ytterligere, sier administerende direktør Jens Berge i Norwegian Hydrogen i pressemeldingen.

- Fortescues investering i Norwegian Hydrogen er et viktig steg for å utvikle hele verdikjeden for grønt hydrogen. Det vil være viktig for våre egne prosjekter I Norge, men vil også ha stor betydning for den globale industrien innen grønt hydrogen og ammoniakk, sier administrerende direktør Mark Hutchinson i Fortescue Energy i pressemeldingen.

Publisert: 27.10.2023 11:25

Sist oppdatert: 27.10.2023 12:41

Mer om