Anne mari rødal kleppe november 2020 11
4. PLASS: Senterleder Ane Mari Rødal Kleppe leder det som i 2022 fortsatt var det 4. største Thon-eide kjøpesenteret i Norge. Det viser omsetningstallene som nå er klare. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Beholdt 4. plassen etter sterk innspurt

Thon-senteret på Moa omsatte for 3,3 milliarder i nytt rekordår. Vekstbrems i Molde.

Marius Rosbach
09.01.2023

Amfi Moa-senteret i Ålesund omsatte i fjor 3,336 milliarder kroner i 2022. Det er enda bedre enn da NETT NO snakka senterleder Anne Mari Rødal Kleppe ved innspurten for julehandelen.

På det tidspunktet lå de an til en økning på fire prosent. Fasiten ble altså en økning på hele på fem prosent – og ny rekord med god margin.

Sterk julehandel
Tallene samsvarer med en oppsummering av julehandelen fra Kvarud Analyse. De viser at landets kjøpesentre og sterk netthandel bidro til en sterkere julehandel enn ventet.

Sammenlignet med 2021 falt omsetningen i julehandelen med 1,5 prosent. Direktør for bransjepolitikk, Jarle Hammerstad, i Virke påpeker at det likevel er langt bedre enn deres prognoser som viste en nedgang på 3,5 prosent.

Tall fra Bankaxept viser at kjøpesentrene hadde spesielt god omsetning i uke 51, den siste uka før jul. Samtidig utgjorde netthandel en betydelig større andel av julehandelen enn tidligere.

Amfi moa jul desember 2021 foto marius 11
STERK JULEHANDEL: Kjøpsentrene fikk en bedre julehandel enn frykta. På Amfi Moa-senteret var det tjenesteyting og service-aktørene – som inkluderer ni frisører, kino og reisebyrå – økte mest på Moa i fjor, sammenlignet med 2021. Bransjene som ble hardt ramma av pandemien, økte omsetningen med drøyt 50 prosent i fjor. Foto: Marius Rosbach

Beholdt 4. plassen
Amfi Moa-senteret markerte 50 år i fjor og omsetningen plasserer Ålesund-senteret på 4. plass over sentrene eid av Olav Thon Gruppen.

Like bak kommer Storo Storsenter utenfor Oslo, som hadde en rakettvekst i fjor etter store utvidelser. Lagunen Storsenter utenfor Bergen er det største Thon-senteret med en omsetning som bikket fire milliarder i fjor.

Til sammen omsatte Thon Gruppen sine senter for rundt 75 milliarder kroner i fjor. Omsetningen økte med 3,3 prosent sammenlignet med 2021.

Vekstbrems i Molde
Moldetorget og Amfi Roseby i Molde var vekstvinnerne blant Thon-sentrene på Nordvestlandet i 2021. Tallene for 2022 viser at veksten bremsa opp i fjor.

Butikkene ved Amfi Roseby omsatte for 2,131 milliarder kroner – en økning på 0,7 prosent. Det plasserer senteret på 10. plass av Thon sine senter. Moldetorget økte omsetningen i fjor med 3,3 prosent til 263 millioner kroner. Det plasserer senteret på en 76. plass av Thon sine mer enn 80 kjøpesenter i Norge.

Begge Molde-sentrene har likevel hatt en voldsom vekst de siste årene. Sammenlignet med 2019, har begge sentrene økt omsetningen med rundt 20 prosent siste to åra.

Ulstein-senter får ny eier

Amfi Ulsteinvik omsatte for 296 millioner kroner i fjor - en økning på tre prosent. Det er også ny rekord for senteret som denne uka får Olav Thon inn som ny eier.

Som NETT NO fortalte før helga, har Ulstein-selskapet Brattøra Eiendom bestemt seg for å selge senteret de har bygd opp siden 2005.

Publisert: 09.01.2023 09:27

Sist oppdatert: 09.01.2023 13:34

Mer om