Nina Jensen Rev Ocean foto Ogne
ALLIERTE: Fiskerne og sjømatbransjen er allierte for å bevare miljøet i havet, mener REV Ocean-leder Nina Jensen. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Ber fiskerne bruke utestemmen

REV Ocean-leder Nina Jensen vil ha drahjelp fra fiskerne i kampen mot gruvedrift på havbunnen.

11.01.2024

Nina Jensen mener det er helt feil av regjeringen å gi klarsignal for gruvedrift på havbunnen før den varslede felles forvaltningsplanen for norske havområdet er klar.

- Det er ikke gitt at man ikke kan drive med havbunnsmaterialer, men da må vi har kunnskapsgrunnlaget først, sier Nina Jensen til NETT NO.

Hun er daglig leder for REV Ocean, som ble startet på inititiativ fra Kjell Inge Røkke og arbeider med havmiljøspørsmål. REV Ocean skal blant annet bruke forskingsfartøyet og yachten som med samme navn, som bygges hos Vard.

Bad om støtte
I dag var hun en av innlederne på fiskerikonferansen Ombordfryst i Ålesund, en konferanse med med over 400 både fiskebåtredere og andre aktører i sjømatnæringen i salen.

Tidligere denne uken sa regjeringen ja til gruvedrift på havbunnen, og staten vant i retten i striden om det er lov å dumpe gruveavfall i Førdefjorden. Begge deler er dårlig nytt mener hun, og bad deltageren i salen heve stemmen og protestere.

REV Ocean og sjømatnæringen har felles interesser, og fiskerne og sjømatnæringens røst er viktig, og burde vært høyere etter Jensens vurdering.

- Jeg skulle ønske de hadde pratet mer med utestemme, sier hun.

Skuffet
Både vedtaket om å tillate gruvedrift og dommen som gir staten medhold i at det kan dumpes gruveavfall i Førdefjorden er en skuffelse.

I dag vet vi omlag ingenting om hva som er konsekvensene av å henten ut mineraler fra havbunnen og Jensen frykter alvorlig skadevirkninger.

Undersjøisk gruvedrift kommer i tillegg til økt utbygging av vindkraftanlegg til havs og planer om økt sjøtransport, sier hun.

Publisert: 11.01.2024 13:04

Sist oppdatert: 11.01.2024 13:47

Mer om