Audun Maråk 1
DRAMATISK: Administrerende direktør Audun Maråk i Fiskebåt ber om både langsiktige og kortsiktige tiltak for å dempe skadevirkningenen av nye store kutt i torskekvoten.Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Ber om krisemøte etter kvotekutt

Bransjeorganisasjonen Fiskebåt vil ha nye tiltak for å få torskekvotene opp igjen.

21.06.2024

Norske og russiske havforskere anbefaler at torskekvoten kuttes med 31 prosent neste år. Det blir tredje rad på rad med store kutt. Fiskebåt ber om krisemøte med fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss.

- Kvoterådet for norsk arktisk torsk og hyse vil ha svært negative konsekvenser for fiskeflåten, fiskeindustrien og kysten forøvrig. Kvoteanbefalingen vil - om den tas til følge – være en av de laveste kvotene som er blitt tildelt norske fiskere på mange tiår. Bestandsutviklingen indikerer også at naturgitte forutsetninger spiller en betydelig større rolle, enn fiskeriene, sier administrerende direktør Audun Maråk i Fiskebåt i en pressemelding.

Fiskebåt vil at fiskeriministeren inviterer forvaltning, forskning og næringen for å blant annet se på hva som kan gjøres for å øke bestanden igjen og dempe den negative virkningen kvotekuttet får for fiskebåtredere og fiskere.

Stenge fiskefelt
Audun Maråk peker på tre mulige tiltak som bør vurderes for å få opp bestanden:

Stenge viktige gytefelt for torsken for fiske.
Stenge oppvekstområder for ung fisk.
Økt kontrollen med hvor mye fisk som fiskes, både til havs og når den leveres til land.

For å dempe den økonomiske belastningen av at inntektene går ned når det blir mindre fisk bør det blant annet vurderes om det midlertidig skal bli lov å samle kvoter på færre fartøy.

Håper på rask opptur
Det foreslåtte kvotekuttet for neste år er dramatisk sier Maråk.

Han håper samtidig at situasjonen bedrer seg raskere enn forskerne venter. Grunnen til optimismen er at erfarne skippere har sagt at deres observarsjoner er at bunnen i torskebestanden var i 2022, og er på vei opp igjen.

- Med historien som bakteppe, der fiskerne registrer endringene tidligere enn forskningen, kan vi håpe på en raskere bedring i bestandssituasjonen enn det dagens rådgivning gir grunnlag for, sier Maråk i pressemeldingen.

Publisert: 21.06.2024 15:00

Sist oppdatert: 21.06.2024 14:56