Bryter ikke EOES rett ved aa kreve norske loenns og arbeidsvilkaar
NORSK LØNN OG ARBEIDSVILKÅR?: Sjømannsorganisasjonen mener Norge kan innføre krav om norsk lønn og norske arbeidsvilkår for offshoreskip på sokkelen. Nå skal Stortinget utreder spørsmålet.
Nytt

– Bryter ikke EØS-rett ved å kreve norske lønns- og arbeidsvilkår

Stortinget har vedtatt å utrede muligheten for å kreve norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel. Sjømannsorganisasjonene har allerede begynt.

Administrator
17.08.2017
Tidligere i sommer muligheten for å kreve norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel.
Det skjedde etter , og etter helomvending fra både og , som kort tid tidligere stemte mot et lignende forslag,
Sjømannsorganisasjonene har tidligere bestilt en utredning om hvorvidt et slikt krav bryter med folkeretten, noe professor II Henrik Ringbom konkluderte med at det ikke gjør.
Nå har altså sjømannsorganisasjonene fått resultatet av enda en utredning.

Bestilte utredning

I en fersk rapport konkluderer professorene Finn Arnesen og Tarjei Bekkedal ved Universitetet i Oslo med at EØS-avtalen ikke er til hinder for å kreve norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk kontinentalsokkel (les mer om rapporten i faktaboksen under).
Utredning er gjort på bestilling fra sjømannsorganisasjonene.
Mandatet har vært å kartlegge “EØS-rettens betydning for norske myndigheters adgang til å bestemme at arbeidstakere om bord på fartøyer som opererer i norske farvann tilstås norske lønns- og arbeidsvilkår, uavhengig av hvilket lands flagg fartøyet de er om bord på fører, og uavhengig av hvilket lands rett arbeidstakerens arbeidsavtale er underlagt”.

Hindrer ikke krav om norsk lønn

De to professorene konkluderer videre med følgende:
  • EØS-retten er ikke til hinder for at det stilles krav om at mannskap på fartøyer som benyttes i tilknytning til petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel tilstås norsk lønn og norske arbeidsvilkår.
  • EØS-retten er ikke til hinder for at det stilles krav om at mannskap på fartøyer som benyttes i tilknytning til fiskeri- og fiskeoppdrettsvirksomhet tilstås norsk lønn og norske arbeidsvilkår.
  • EØS-retten i sin alminnelighet er ikke til hinder for at det stilles krav om at mannskap på fartøyer under andre lands flagg tilstås norsk lønn. Hvorvidt EØS-retten er til hinder for krav om at de også skal tilbys øvrige norske arbeidsvilkår, beror på hvilke arbeidsvilkår det er tale om.
  • Kabotasjeforordningen, som regulerer innenlands sjøtransport, er ikke til hinder for at det stilles krav om at mannskap på fartøyer under andre lands flagg tilstås norsk lønn. Hvorvidt forordningen er til hinder for krav om at de også skal tilbys øvrige norske arbeidsvilkår, beror på hvilke arbeidsvilkår det er tale om.

– Dette er som ventet, sier Sjømannsforbundets leder Johnny Hansen.

– Politisk vilje er bøygen

Professorene tar forbehold når det gjelder arbeidsvilkår, og mener det kommer an på hvilken type arbeid det gjelder.
– Det var vi klar over. Du kan neppe pålegge båter med utenlandsk mannskap 14 dagers turnus. Men denne rapporten slår fast at norske myndigheter kan kreve norsk lønn, sier Hansen, som mener utredningene så langt beviser at det kun er politisk vilje som er til hinder for å kreve norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel.
– Nå har Stortinget allerede vedtatt at en slik utredning skal gjennomføres. Hvorfor kommer dere med dette nå?
– Dette oppdraget ble gitt før Stortinget fattet vedtaket. Men det er klart, da vi ba om den, var det for å ha et argument til for å få Stortinget til å fatte vedtaket.
Hansen håper rapportene vil være med å forme utfallet av den prosessen.
– Alle disse rapportene vil de måtte ta hensyn til. Det er viktig for oss å få fastsatt at det ikke ligger regulatoriske hindringer for et slikt krav.

Publisert: 17.08.2017 12:58

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:12