Bygger innovasjonslab i A Alesund
GRÜNDERE: Fra v: Kjell-Are Furnes, Jørn Refsnæs og Arve Voldsund jobber med installasjoner til blant annet museum. Nå håper de å også kunne bevege seg inn mot helsesektoren og markedet for medisinske hjelpemidler.  
Nytt

Bygger innovasjonslab i Ålesund

De tre gründerne bak det nyetablerte selskapet Nouveau bygger innovasjonslab i Ålesund. De jobber kreativt med interaksjonsteknologi og lager blant annet installasjoner som gir ekstra opplevelser. 

Kristin Vidhammer
15.10.2015
Gründerne jobber med installasjoner til blant annet museum og håper nå å også kunne bevege seg inn mot helsesektoren og markedet for medisinske hjelpemidler.
Kjell-Are Furnes, Arve Voldsund og Jørn Refsnæs i Nouveau har ulik bakgunn, men har lang erfaring med å jobbe sammen, senest fra Kodebyraaet på Giske. Kodebyraaet driver hovedsakelig med web- og grafisk design, men de har også jobbet med installasjoner der.
- Vi fikk en bra start ved at vi kunne ta med prosjekt vi hadde påbegynt i Kodebyraaet, og vi er så langt fullbooka. Vi har truffet en nerve med ideen vår, sier de.
Ifølge gründerne jobber de nå med prosjekt for blant annet Romsdalsmuseet og Sykkylven Naturmuseum.

Presentert prosjekt for Sunnaas Sykehus

Nå er de også i ferd med å bevege seg også inn mot bransjen for helse- og medisinsk teknologi.
- Vi har presentert et prosjekt for Sunnaas Sykehus, og de synes det vi har designet, er veldig spennende. Installasjonsskissen vi har laget, bygger på vår erfaring fra design og kulturteknologi, og vi har koblet det med medisinsk teknologi, sier daglig leder Kjell-Are Furnes i Nouveau.
Han er utdannet organisasjonspsykolog og jobber som adferdsanalytiker i selskapet. Arve Voldsund jobber med Human Computer Interaction Design og har en master i Musikkteknologi. Jørn Refsnæs jobber som industridesigner og har en master i Industriell design fra Tyskland.

Tenker tverrfaglig

- Vi har lang erfaring med å jobbe med installasjoner, og vi ser at vår kunnskap og teknologi innenfor design og opplevelseteknologi også kan brukes innenfor medisin- og helseområdet, sier de.
De har forskjellig bakgrunn, ulike tenkemåter og kan jobbe tverrfaglig. De har både erfaring med å lage ulike typer utstillinger, stands og installasjoner, men også innen programmering og sensor- og interaksjonsteknologi.
Dette betyr at de gjerne kan bruke virkemidler som er utradisjonelle i en installasjon.
Interaksjonsteknologi er forøvrig et begrep som beskriver en teknologi der man bruker andre virkemiddel enn tastatur og joystick for å gjøre eller oppleve noe, eksempelvis programmering og sensorteknologi.

Vil være kreative

Når det gjelder helsesektoren, ønsker de å lage ferdig kommersialiserbare prototyper, ikke å ta steget til selv å selge inn medisinsk teknologi.
- Det er dyrt og krevende å sertifisere medisinsk teknologi, og dette er det andre folk enn oss som er mye bedre på. Vi vil finne partnere som kan ta dette videre, sier Furnes.
Ifølge Furnes, har de full støtte fra Innovasjon Norge, og har også fått to til med på eiersiden i Nouveau.
- Når vi samarbeider med Sunnaas Sykehus, kan vi også få et brukersentrert design som gjør at vi raskere kan komme fram til prototypen, sier de.

Samarbeid og nettverk

De ønsker ikke å si så mye om innholdet i dette prosjektet fordi deler i prosjektet kan bli søkt patentert. Men det de kan si, er at de skal tilby et fysisk produkt som vil øke kvaliteten i behandlingen, redusere behovet for tidkrevende oppgaver og gi mer kunnskap til pasientene.
Ifølge Furnes, er også Universitetet i Oslo med i forskningsprosjektet sammen med Sunnaas.
- Prosjektet har et to-års perspektiv, men mye kan endre seg, også på tid. Det kan også bli flere delprosjekt. Vi har forøvrig et bra nettverk og er medlem av Oslo Medtech – den medisinske klynga i Norge.
De bygger nå også opp et laboratorium i et stort, eldre industrilokale i Kjøpmannsgata i Ålesund.

Bygger innovasjonslab

- Vi ønsker å være en innovasjonslab der folk kan komme til oss og be oss løse problemer, og der vi bruker industridesign og teknologi til dette. At vi nå kan lage produkt og konsept sammen med brukerne, altså med en brukersentrert designutvikling, er vår drøm, sier de.

På sikt er det også aktuelt å jobbe både innenfor møbel, arkitektur, bygg og energi/miljø ifølge gründerne.
Ifølge Furnes, tenker de hele tiden internasjonalt.

Ser utover landegrensene

- Det har vi gjort fra starten av. Markedet for medisinsk teknologi i Norge er for lite. Vi prøver også å tenke annerledes om rekruttering, og der vi ønsker å kunne tiltrekke oss gode folk internasjonalt. Vi behøver ikke å bo og jobbe i Ålesund på permanent basis. Nå møtes vi annenhver uke her i Ålesund, og jobber intensivt i et par-tre dager og netter, forklarer de.
Ifølge Furnes, regner de med at Nouveau i år vil få en omsetning på ca. 3 millioner kroner siden oppstarten 1. mars.
Vi ønsker å være en innovasjonslab der folk kan komme til oss og be oss løse problemer, og der vi bruker industridesign og teknologi til dette

Publisert: 15.10.2015 06:00

Sist oppdatert: 31.01.2022 09:24

Mer om