Pål Molander Anniken Hauglie Bendik Bogen Christian Cramer nho årskonferanse foto marius 11
PANELDISKUSJON: Pål Molander fra Stami, Anniken Hauglie fra NHO og Bendik Bogen fra Opinion deltok i panelsamtale med konferansier Christian Cramer. Foto: Marius Rosbach
Nytt

– Har lært alt fra å mekke bil til «mining» av kryptovaluta på Youtube

Opinion-analytiker med råd til bedrifter på rekrutteringsjakt.

Marius Rosbach
07.06.2022

Hvordan de unge ser på arbeidslivet er blant temaene som står på dagsorden under NHO Møre og Romsdal sin årskonferanse i Ålesund tirsdag.

Opinion-analytiker Bendik Mogensen presenterte oppdaterte resultater fra UNG2022-undersøkelsen til deltakerne ved Scandic Parken-hotellet.

Undersøkelsen viser at retten til å være seg selv og muligheten til å utvikle seg på jobb, er blant tingene som er blitt mer viktig for de unge som står på terskelen til å starte en karriere.

Nye måter å lære på
Mulighetene til å realisere seg selv er trekt fram i flere undersøkelser. Opinion-analytikeren minna om at dagens unge også er vokst opp med andre måter å tilegne seg kunnskap på.

– Dette er en generasjon som er vant med å lære seg ting selv. De har lært alt fra å mekke bil til «mining» av kryptovaluta via Youtube, fortalte han.

– Det er viktig å huske på når man skal rekruttere blant disse unge, la Mogensen til.

Mer opptatt av inkludering

Mens klima og miljø var det som tidligere engasjerte de unge mest, er det nå mental helse som kommer på topp. Mogensen mener at det kommer naturlig etter en lang periode med pandemi.

Rettigheter for lesbiske, homofile og transpersoner kommer nå på 2. plass over saker som engasjerte deltakerne i undersøkelsen.

Mogensen påpeker at engasjementet ikke bare gjelder disse gruppene, men også antirasisme og kvinners rettigheter.

– De unge er generelt mer interessert i å skape inkludering og likestilling for alle, og det er noe som vil være viktig for mange unge framover, fortalte han.

Mange forteller at ulike merkelapper om identitet, snevrer inn mulighetene for hvem kan kan være – også i arbeidssammenheng.

Frykter det kan bli vanskelig å få jobb
Opinion-analytikeren kunne fortelle at dagens unge tror de vil få det tøffere enn tidligere generasjoner i arbeidslivet.

– En del er redde for at det kan bli vanskeligere å få seg jobb i Norge det neste tiåret, fortalte Mogensen.

Når det gjelder verdenssituasjonen, er det nå krig som vekker størst bekymring blant dagens unge, etter Russlands invasjon av Ukraina. Tidligere var det klima og miljø, som nå er skjøvet ned på andreplass

De unge er generelt mer interessert i å skape inkludering og likestilling for alle
Bendik Mogensen

Frykter det kan bli vanskelig å få jobb
Opinion-analytikeren kunne fortelle at dagens unge tror de vil få det tøffere enn tidligere generasjoner i arbeidslivet.

– En del er redde for at det kan bli vanskeligere å få seg jobb i Norge det neste tiåret, fortalte Mogensen.

Når det gjelder verdenssituasjonen, er det nå krig som vekker størst bekymring blant dagens unge, etter Russlands invasjon av Ukraina. Tidligere var det klima og miljø, som nå er skjøvet ned på andreplass.

– Viktig at vi klarer å skape rom for flest mulig
Arbeidsmiljøet vil også bli mer viktig for morgendagens ansatte, kunne Pål Molander fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) fortelle under konferansen.

Her mener han Norge har et fortrinn internasjonalt – som man bør jobbe med å utnytte.

Allerede er det stor mangel på arbeidskraft med rett kompetanse, og med en aldrende befolkning vil det bli færre ansatte å konkurrere om. Å få flest mulig i arbeid, vil derfor være enda viktigere framover, mener

– Det er viktig at vi klarer å skape rom for flest mulig, og gi folk den kompetansen de trenger gjennom arbeidslivet, som de kanskje ikke har klart å få gjennom skule og utdanning, la han til.

Publisert: 07.06.2022 12:54

Sist oppdatert: 08.06.2022 01:45

Mer om