Dette skal studentene finne ut av
Skal løfte effektivitet, lønnsomhet og kvalitet i fiskerinæringen. På tre dager.
De 30 NTNU-studentene på InnoBootcamp 2024 har nettopp fått de tre oppgaven de skal løse innen torsdag ettermiddag, da arrangementet avsluttes med middag og kåring av de beste svarene.
InnoBootcamp er et arrangement der studenter og næringsliv møtes, ved at studentene i løpet av tre dager skal løse oppgaver som næringslivsaktører har gitt dem.
Denne gangen er det sjømatnæringen og forskningsprosjektet Fisk 4.0 som er utgangspunktet.
Det er studentorganisasjonen Start Ålesund, NTNU, ÅKP og industrien som samarbeider om arrangementet, som starter i dag, tirsdag 19. mars. I tillegg til Møreforsking og NTNU er bedriftene, Optimar, Skipsteknisk, Maritech og Lerøy Havfisk med som mentorer og jurymedlemmer.
Her er oppgavene:
1. Fremtidig verdiskapning. Foreslå helhetlige og innovative løsninger for hvitfiskerinæringen som bidrar til å redusere miljøpåvirkningen og øke lønnsomheten i næringen.
2: Hvordan kan automatisering bidra til effektivisering og økt kvalitet i hvitfiskenæringen?
3: Økt foredling om bord fiskefartøyet vil også bety mere bi-produkter som nakker, ryggbein og skinn. Utfordringen er hvordan dette råstoffet kan utnyttes bedre enn i dag og hvordan dette kan realiseres. Gi forslag til de nødvendige endringene i produksjon og i verdikjede.
Tenker fritt
Forsker Irina-Emily Hansen ved Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk på NTNU Ålesund er en av de faglig hovedansvarlige for Innoboot Camp 2024.
Hun håper studentene kan komme med nye ideer og perspektiver.
- De tenker fritt, de tenker stort og så kan de masse om teknologi, sier Hansen.
Driftsdirektør Ronny Vågsholm hos Lerøy Havfisk ønsker seg blant annet svar på hvordan fiskebåten kan gjøre en objektiv måling av kvaliteten på fangsten til trålerne.
- Da kan du styre fisken mot den produksjonen den er best egnet for, sier han.
Publisert: 19.03.2024 15:50
Sist oppdatert: 19.03.2024 15:50