Dobler energiutnyttelsen med varmegjenvinning
KUTTER KOSTNADAR: Varmegjenvinningsanlegg kan doble energiutnyttelsen på skipene. Ulmatesc-konsernet har solgt over 50 anlegg siden de kom på markedet i 2011. (Illustrasjonsfoto)
Nytt

Dobler energiutnyttelsen med varmegjenvinning

I løpet av de tre årene siden lansering har Ulmatec Pyro levert over 50 varmegjennvinningsanlegg til skipsflåten.

31.07.2014
Nylig gikk fiskebåten "Harvest" fra Fitjar Mek. med et varmegjenvinninganlegg fra Ulmatec Pyro ombord.
– En kan oppnå betydelige besparelser ved å utvinne og utnytte energi fra overskuddsvarme om bord i fartøy, sier Jan Petter Urke, administrerende direktør i Ulmatec Pyro AS i en pressemelding.

Energi forsvinner

Våren 2011 lanserte Ulmatec Pyro et nytt system for varmegjenvinning, "Pyro Waste Energy Recovery System".
– På mange fartøy i dag blir bare 30 prosent av energien tilført fra dieselmotorene utnyttet til elkraft eller propellkraft. Resten forsvinner via kjølevann og eksos. Med varmegjenvinningssystemer kan i alle fall 60 prosent av energien utnyttes, sier Urke.
Han viser til flere bruksområder for overskuddsvarmen: oppvarming av innkvarteringsområder, tankoppvarming og avising av dekk og trapper.

Kan spare mer

– Men vi ser ytterligere muligheter for enorme innsparinger ved å flytte energiforbruket over fra elektrisitet til vannbåren varme, sier han.
”Harvest” er designet av Wärtsilä Ship Design Norway. Jan Petter Urke illustrerer hvordan ”Harvest” kan redusere drivstofforbruk ved å utnytte overskuddsvarme fra eksos- og kjølesystemene om bord:

Kutter oljebruk

– En fremdriftsmotor bruker i snitt 200 000 liter drivstoff i året for å generere 100 kW til oppvarming. I forhold til å benytte dieseldrevne generatorer lønner det seg likevel å benytte oljefyrt kjel for oppvarming, men en oljefyrt kjel bruker om lag 100 000 liter drivstoff i året for å generere 100 kW til oppvarming.
– Investerer man derimot i et godt system for varmegjenvinning, som i tilfellet er gjort her, kan drivstofforbruket til oppvarming og en rekke andre energikrevende oppgaver reduseres til null. Både miljømessig og økonomisk snakker vi altså om betydelige gevinster, sier Urke i pressemeldingen.

Publisert: 31.07.2014 14:59

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:35