Hav hydrogensystem innfelt kristian osnes illustrasjon hav hydrogen
STOR INTERESSE: Reder fra en rekke ulike bransjer har tatt kontakt angående det nye hydrogensystemet kalla «Zero Emission Pod», ifølge Hav Hydrogen-direktør Kristian Osnes (innfelt): Illustrasjon: Hav Hydrogen
Nytt

– Enorm interesse fra redere

Børshopp for Hav etter godkjenning og tidsplan for produksjonsstart av hydrogensystem.

Marius Rosbach
06.03.2023

Hav Hydrogen har fått prinsippgodkjennelse av DNV for et kontainerbasert hydrogensystem for skip. Etter at den viktige milepælen er nådd, offentliggjør samtidig selskapet mer informasjon om systemet.

– Teknologien er basert på en 20-fots kontainer som ikke bare inneholder hydrogenbrenselceller, men også nødvendig utstyr for å drive systemet på en forsvarlig måte, uttaler Hav Hydrogen-direktør Kristian Osnes i en børsmelding.

Mål om kontrakt første halvår
Osnes forteller til NETT NO at nå som godkjenningen er klar, vil de intensivere arbeidet ute i markedet for å sikre kontrakt med de første sluttkundene.

– Vi er ute i aktiv salgsfase og jobber samtidig med prototype-realisering, forteller han.

Han forteller at de har som mål å sikre første kontrakten i løpet av første halvår. At det blir en reder fra Nordvestlandet som blir først ut med løsningen, er langt fra sikkert.

– Det er vanskelig å si, men det kan like gjerne bli en reder som ikke er lokal. Hele Nord-Europa er aktuelt som marked, påpeker Osnes.

Godt mottatt på børsen
Hav Hydrogen er et datterselskap av Hav Group ASA, som er notert på Euronext Growth-indeksen.

Nyheten om hydrogensystemet ble sendt ut før børsåpning mandag.

Da handelen startet spratt kursen for Hav-aksjen opp over 7 prosent til 12,02 kroner - og fortsatte videre opp. Det er den høyeste kursen siden september i fjor.

Vi opplever enorm interesse fra redere i flere bransjer
Kristian Osnes

– Enorm interesse fra redere
Hav Hydrogen opplyser at de har opplevd stor pågang fra redere etter at selskapet offentliggjorde planen om å lansere et slikt hydrogensystem for skip.

– Vi opplever enorm interesse fra redere i flere bransjer. Vi har blitt kontaktet av selskaper som er engasjert innen offshore vind, olje og gass, RoRo-shipping, tørrbulk, innenlands skipsfart og fiskeri. De erkjenner at kontainerløsningen vår kan være snarvei til nullutslipp for deres fartøyer, uttaler Kristian Osnes i meldinga.

Allerede i løpet av andre halvdel av 2023 vil selskapet være klare til å sette i gang produksjon av hydrogensystemet – og målet er å gjøre de første leveransene i 2024.

Frittstående og skalerbart
Hydrogensystemet kalla «Zero Emission Pod» er skalerbart og frittstående. Om man bruker større kontainere, eller velger å sette flere kontainere sammen, vil man kunne lage energisystemer med høyere effekt.

Selskapet har mottatt godkjennelsen for et nøkkelferdig maskinrom med tilhørende ventilasjon, kjølesystem, sikkerhet- og kontrollsystemer, DC/DC-tavler, distribusjonssystem for drivstoff samt andre tekniske installasjoner.

Osnes forteller at systemet kan ettermonteres på eksisterende fartøy, eller være en komplett tilleggsmodul i et nybygg.

Publisert: 06.03.2023 09:22

Sist oppdatert: 06.03.2023 10:32

Mer om