Etterlyser krisepakke 4 for maritim naering
KRISEPAKKE 4: Daglig leder Arnfinn Ingjerd i Maritimt Forum Nordvest (oppe til høyre) etterlyser raske tiltak for maritim næring, her i et nettmøte med departement og representanter for næringen.
Nytt

Etterlyser krisepakke 4 for maritim næring

Etterlyser tiltak som vil raskt vil ha effekt for verft og utstyrsleverandører.

12.06.2020
Torsdag ble det kjent at FrP og regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF gjennom forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett og krisepakken (Prop 127 S.) ble enige om en midlertidig fjerning av taket i refusjonsordningen for sjøfolk på offshoreskip, styrket toppfinansieringsordning for nærskipsfartøy, utrede midlertidig garantiordning gjennom GIEK og et signal om å vurdere en utvidelse av permitteringsperioden også etter 31. oktober.
- Fremskrittspartiet har lyttet til våre innspill, og sammen med regjeringen har de sikret gjennomslag for flere sentrale tiltak som ikke lå inne i regjeringens opprinnelige forslag. Det er vi glade for. Men flere av de viktigste tiltakene som vil skape umiddelbar og omfattende aktivitet må vi fortsatt kjempe for, sier daglig leder i Maritimt Forum Nordvest, Arnfinn Ingjerd, i en pressemelding.

Vil ha nye mineryddere

Samtidig mener foreningen at flere av de viktigste tiltakene for å lose næringen trygt gjennom krisen, ikke er på plass.
Maritimt Forum Nordvest etterlyser nå en krisepakke 4, og viser blant annet til bygging av nye mineryddere til Sjøforsvaret, kraftfulle incentiver for en grønn flåtefornyelse, likviditetsordninger til verft og andre samt dekking av ekstra­kostnader på grunn av smittevern og karantene.
- Det vil være flere muligheter for ytterligere tiltak for maritim næring over sommeren. Både statsministeren og finansministeren sa da de la fram sitt opprinnelige forslag til maritim krisepakke 29. mai, at det ville kunne komme tiltak til verftene ute på høsten når man hadde bedre oversikt over situasjonen.

Venter mer i statsbudsjettet

Det blir også presisert at det i Statsbudsjettet for 2021 vil være mulig å komme med ytterligere tiltak for maritim næring.
- Det vil være nødvendig om vi skal komme gjennom til den andre siden med en verdensledende maritim klynge som kan fortsette arbeidet med en grønn industrirevolusjon i havøkonomien, sier Ingjerd.
I et møte med næringa denne uka sa statssekretær Grunde Almeland i nærings- og fiskeridepartementet at regjeringa har hatt kontakt med Forsvaret for å høre om det er mulig å framskynde bygging av nye skip etter Vanguard-klassen.
- Forsvarsdepartementet sier at det ikke er mulig å starte opp disse prosjektene i 2020 ettersom det trengs en konseptutredning først. Derfor ligger dette litt lenger fremme i tid, sa Almeland.

(lenke til pdf-fil)
Det vil være flere muligheter for ytterligere tiltak for maritim næring over sommeren

Publisert: 12.06.2020 13:25

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:58