Hellesylt hydrogen hub Illustrasjon norwegian hydrogen 11
STARTER BYGGING: Illustrasjonen viser hvor hydrogenfabrikken på Hellesylt skal bygges. I løpet av mai starter selve byggeprosessen. Illustrasjon Norwegian Hydrogen
Nytt

Fikk jobben med å bygge hydrogenfabrikk

Stranda-entreprenør setter snart spaden i jorda for den første hydrogenfabrikken på Nordvestlandet.

Marius Rosbach
24.04.2023

Norwegian Hydrogen og Peab K. Nordang har signert kontrakt på totalenterprise for byggingen av Hellesylt Hydrogen Hub.
Det opplyser partene i en pressemelding mandag.

Dermed er alt klar for å sette spaden i jorda for det første hydrogenproduksjonen på Nordvestlandet. Byggestart skjer allerede i mai.

Verdien på kontrakten med Peab K. Nordang blir ikke opplyst. Totalkostnaden for hele prosjektet er på rundt 100 millioner kroner.

Norwegian hydrogen Peab K Nordang kontrakt Hellesylt foto Norwegian Hydrogen 11
SIKRET KONTRAKT: Partnerne fra venstre: Marianne Nærø, Andreas Wenaas Østigård (Norwegian Hydrogen), Bernt Are Lervåg og Arnfinn Framhus (Peab K. Nordang). Foto: Norwegian Hydrogen

Bygger «alt» utenom selve fabrikken
Stranda-entreprenøren vil få ansvaret for å ferdigstille og gjøre alt klart for montering av selve prosessanlegget. Dette innebærer grunnarbeid, asfaltering av området, støp av betongfundament og etablering av voll og servicebygg.

Distriktssjef Bernt Are Lervåg i Peab K. Nordang mener det er et stort potensial for bruken av hydrogen i bygg- og anleggsbransjen, og at det «kjekt at det første produksjonsanlegget» kommer i deres nærområde.

Fabrikken kommer i konteinere
Selve prosessanlegget for hydrogenproduksjon blir levert av det tyske selskapet Fest Gmbh, og kommer som kontainermoduler i løpet av sommeren i år.

Etter planen skal anlegget står klar til produksjon av såkalt grønt hydrogen i løpet av siste kvartal i år.

- Kontrakten med PEAB K. Nordang er en veldig viktig milepæl i prosjektet, og vi ser frem til å samarbeide i ferdigstillingen av anlegget vårt på Hellesylt. Det er også gledelig at det er et lokalt Stranda-basert selskap som vi endte opp å signere kontrakt med, uttaler prosjektleder Andreas Wenaas Østigård i Norwegian Hydrogen i meldinga.

Blir også fyllestasjon for skip
Prosjektet Hellesylt Hydrogen Hub starta i 2019. Ett av målene er å utvikle og demonstrere forsyningskjede for grønt hydrogen med et spesielt blikk for verdensarvområdet.

I tillegg til selve hydrogenproduksjonen, skal både varmen og oksygenet utnyttes for å realisere en løsning for å fylle hydrogen på skip. Det skal dreie seg om en metode med høy kapasitet som er ment å utløse det maritime potensialet ved verdikjeden.

Målet er å ha løsningen på plass i god tid før utslippsbegrensningene på skipstrafikken på Geirangerfjorden trer i kraft i 2026.

En rekke samarbeidspartnere
Norwegian Hydrogen har planer om å bygge ut et nettverk med produksjon og fyllestasjoner i hele Norden. Blant annet har de konkrete planer om produksjon på Sjøholt og Åndalsnes.

På Hellesylt-prosjektet er en rekke samarbeidspartnere involvert, blant dem Hyon, Sintef, Gexcon, Tafjord Kraftproduksjon, Hexagon Raufoss, Fiskerstrand Holding og Stranda kommune.

De største eierne i Norwegian Hydrogen er Flakk Group, Hexagon Purus, Hofseth International, Tafjord og japanske Mitsui & Co.

Publisert: 24.04.2023 09:11

Sist oppdatert: 14.06.2023 08:15

Mer om