Skjermfoto digitalt møte skjæran maritim bransje 11
MØTTE MARITIM BRANSJE: Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran møtte representanter fra den maritime bransjen til et innspillsmøte mandag. Foto: Skjermfoto/Yngve Angvik Nærings- og fiskeridepartementet
Nytt

Fikk tre krav fra rederiene

Maritim bransje i møte med statsråden som har overtatt ansvaret for sektoren.

Marius Rosbach
11.01.2022

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran deltok mandag i et digitalt møte med Maritimt Forum og toppledere fra flere ulike selskap.

Her fikk statsråden blant annet servert tre hovedprioriteringer fra styreleder Paul-CFhristian Rieber i Norges Rederiforbund.

  • Avtale om gjensidig forpliktende klimapartnerskap mellom maritim næring og staten.
  • Etablering av et CO2-fond basert på inntekter fra EUs kvotehandelssystem og økt CO2-avgift som skal sikre utvikling av nye klimaløsninger for skipsfarten
  • Etablering av nytt virkemiddel som reduserer prisen på alternativ energi for skipsfarten gjennom differansekontrakter (avtaler som er ment å dekke hele, eller deler av prisforskjellen).

Ber om hjelp med havvind
Njål Sævik fra Havila Shipping og toppledere fra Kongsberg Gruppen, DNV og Sintef Ocean var blant dem som deltok på møtet. Både Møkster Shipping-sjef Anne Jorunn Møkster og Eidesvik Offshore-sjef Gitte Gard Talmo pekte på behovet for drahjelp i markedet for havvind.

– Teknologien ligger der klar og rederiene er klare. Men rammevilkårene må styrkes for å satse på den grønne omstillingen, sa Talmo.

Viktig med rekruttering
Hans Sande i Norsk Sjøoffiserforbund mente at det var viktig å rekruttere nye talent, samtidig som det ble utviklet nye næringer bygd på dagens kompetanse.

Skjæran fikk videre innspill om tema som rederinæringens klimaambisjoner, datasikkerhet, den maritime klynge, grønn omstilling, havvind, ny teknologi og maritim forskning, ifølge ei melding fra rederiforbundet.

Tok over ansvaret i haust
Fiskeri- og havministeren tok i høst over ansvaret fra næringsministeren for alt fra skipsfart til maritim industri og havnepolitikk. Då han kort tid etterpå besøkte Nordvestlandet la Ap-statsråden vekt på at maritim næring må spele «ein viktig rolle» for å nå eksportmåla.

– Vi vil lage ein samla strategi for korleis vi kan få forsterka posisjonen til den norske maritime klynga, når vi skal gjennom det grøne skiftet, sa Skjæran den gong.

Publisert: 11.01.2022 09:17

Sist oppdatert: 11.01.2022 09:35

Mer om